Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Střelba na členy mise EU v Kosovu: Český celník zraněný, jeho kolega mrtvý!

Na auto mise EU v Kosovu zaútočili neznámí ozbrojenci
Na auto mise EU v Kosovu zaútočili neznámí ozbrojenci  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
19. září 2013
14:19

Pod palbu neznámých ozbrojenců se dnes na severu Kosova dostaly dva vozy mise EU. Svědkem přepadení se přitom stal i český celník, který vyvázl se zraněním. Takové štěstí však neměl jeho litevský kolega, který za svou službu zaplatil životem.

"Došlo k úmrtí jednoho z lčenů mise EULEX. Stalo se tak během střelby, která přišla z vozidla neznámého útočníka. Český člen mise EULEX byl zraněn lehce," řekl serveru novinky.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí David Frous. Podle agentury DPA byli zraněni celkem dva policisté ze šesti, kteří se dostali pod palbu. EULEX oficiálně totožnost nebo národnost zastřeleného policisty nesdělila, místní média však oznámila, že se jedná o Litevce.

K přepadení vozů mise EU došlo při pravidelném střídání služeb - policisté odjížděli z hraničního přechodu Jarinje mezi Kosovem a Srbskem, když ráno neznámí muži v obci Zvečan začali ostřelovat jejich vozidla. Litevský policista svým zraněním podlehl po převozu do nemocnice v Kosovské Mitrovici.

Mise EULEX s podporou alianční mise KFOR zahájila pátrání po útočnících a útok odsoudila jako zbabělý násilný čin. V EULEX působí policisté z evropských států včetně České republiky od roku 2008. Mise má přispět k nastolení práva v zemi postižené válečným konfliktem i etnickými střety. Kosovo, jehož obyvatelstvo tvoří převážně etničtí Albánci, vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008. Srbové ze severu však samostatné Kosovo odmítají.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi