Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Rozhněvaní a opilí horníci vtrhli do budovy OKD: Létaly flašky od alkoholu a tekla i krev

Autor: Ivana Žáková, Jiří Krušina - 
17. září 2013
19:19

V drama se změnila demonstrace horníků v centru Ostravy, kde vyšly do ulic dva tisíce nespokojených lidí. Rozhněvaní a mnohdy i opilí horníci pak vtrhli i s rakví pro Bakalu do budovy OKD, kde je zastavili až těžkooděnci.

Naprostou většinou stávkujících přimělo namísto hornických oslav jít demonstrovat do ulic obavy o svoji práci, rodinu a existenci. Strach z budoucnosti a zoufalství v tak vypjaté situaci však někteří nezvládli a posilnili se alkoholem. Ti nejostřejší pak vnikli do budovy bývalého vedení OKD. Dav rozhněvaných horníků se stále tlačil dovnitř a skandoval před budovu.

„My chceme svoje! Bakala, hovado!“  řvali uvnitř horníci a netajili se obavami, že kvůli tomu možná přijdou o práci. Situace se začala velmi dramatizovat, když dovnitř začaly létat prázdné láhve od alkoholu, rozbily okna, skleněné stoly a zasáhly i novináře Blesku.

Flašky létaly a měnily se ve střepy i uvnitř budovy. Rozohnění horníci chtěli vyjednávat, ale nebylo s kým, a snažili se proniknout dál do budovy. Zasáhnout nakonec museli těžkooděnci, což demonstranty šokovalo. „ Těžkooděnce na nás?

Video Rozzuření dělníci vtrhli do budovy OKD - Video - Ivana Žáková
Video se připravuje ...

Na Čechy půjdete? Na nás? Kdo vám platí daně, chráníte tu zloděje!“ řvali na zásahovou jednotku horníci. Nakonec si přece jen dali říct a odešli.

Přesto demonstrace nakonec skončila krví, tekla na ulici mezi samotnými horníky, když jeden z nich surově napadl zástupce odborů z Karviné. Vyčítal mu, že se horníky snažil zabrzdit, aby nevpadli dále do budovy OKD a na těžkooděnce.

Horníci vyšli do ulic, jelikož vedení OKD navrhlo snížit mzdy o 20 procent a chtějí zavřít Důl Paskov, kde má přijít o práci přes tři tisíce lidí. Horníci viní ze špatné situace zejména miliardáře Zdeňka Bakalu. V davu mu mnozí spílali a hrozili zabitím.

manolla1 ( 20. září 2013 14:54 )

Hnusnější dobu od roku 89 až do dnes .... jsem vážně nezažila a to nejsem žádný chudáček .....

enriko ( 18. září 2013 18:36 )

Horníci a vůbec celá severní Morava byl soustředěný póvl z Čech, Moravy a Slovenska. Bytů bylo dost a na kopání uhlí kvalifikace nebyla třeba. Každý tupan tam vydělával několikanásobně víc jak špičkový chirurg, inženýr atd...proto bude problém co s nimi, rubou, chlastají a pořád dokola. Těžko rekvalifikovatelní.

enriko ( 18. září 2013 18:32 )

Okrádat o byty- ty byty si nikdy nekoupili, tak jaké okrádání? O práci? Když nikdo nechce uhlí za tu cenu, tak není co řešit.

enriko ( 18. září 2013 18:29 )

Nemusí pod zem rubat uhlí, mohou si vyřídit ŽL a natírat třeba komíny, pro změnu ve výškách. Uhlí asi za tu cenu nikdo nechce.

enriko ( 18. září 2013 18:28 )

Když budou dělat bor.del mají smůlu. Nebo si od nich to uhlí můžeš koupit.

Zobrazit celou diskusi