Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Demonstrace zastavila život v Ostravě: Tisíce nespokojených horníků vyrazily do ulic

Autor: Jiří Krušina, Ivana Žáková - 
17. září 2013
16:42

Strach o práci vyhnal do ulic Ostravy 2 tisíce horníků z celé severní Moravy. Dav horníků skandoval Bakalu do dolů. Kvůli demonstraci v Ostravě zkolabovala doprava.

U fotbalového stadionu Baník Ostrava se i v nepříznivém počasí sešly téměř 2 tisíce horníků. „Bojím se, že přijdu o práci. Kluk je na vysoké a dcera na střední škole. Máme hypotéku. Co budeme jíst a kde skončíme,“ rozčílil se horník Martin, který pracuje v dole Paskov, o jehož uzavření se mluví.

Chtěli míň peněz

Horníci společnosti OKD navrhli, aby došlo ke snížení jejich mezd o 7 procent. Vedení firmy návrh neakceptovalo a navrhlo snížit mzdy o 20 procent. S tím horníci nesouhlasí. „Jsou to blázni a z čeho budeme žít. Ať si zkusí sfárat a rubat na špici. Sami berou statisíce a chovají se k nám jako k nickám,“ konstatoval horník Mirek.

Bakalu nenávidí

Horníci viní ze špatné situace zejména miliardáře Zdeňka Bakalu. V davu mu mnozí spílali a hrozili zabitím. Před ostravským magistrátem pak dav provolával: „Bakalu do dolů“.

Časovaná bomba

V případě, že OKD zavře, či omezí těžbu uhlí v některém z dolů, přijdou o práci stovky a spíše tisíce lidí. Ostravsko, které je sužováno vysokou mírou nezaměstnanosti by tento fakt srazil na kolena. Dle Jaromíra Pytlíka, šéfa hornických odborů se pak z Ostravska stane moravský Detroit.

pepazdp ( 17. září 2013 19:55 )

Dost často není to samý jako dlouhodobě od jedný firmy jak jsem psal

zirafa ( 17. září 2013 19:34 )

tak např. na svářeče jsou inzeráty dost často...... ale nechtějí s rekvalifikací.......

evelajn3 ( 17. září 2013 19:32 )

evelajn3 ( 17. září 2013 19:31 )

evelajn3 ( 17. září 2013 19:30 )

Zobrazit celou diskusi