Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bradáčová na odstřel?! Ministryně Benešová ji tvrdě kritizuje, na paty jí šlape Ištvan!

Lenka Bradáčová čelí tvrdí kritice: Pustila se do ní ministryně spravedlnosti Marie Benešová
Lenka Bradáčová čelí tvrdí kritice: Pustila se do ní ministryně spravedlnosti Marie Benešová  (Autor: Foto Blesk - Jiří Hadač, Martin Hurda)
Autor: simao - 
16. září 2013
11:36

Pozice pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové není vůbec tak pevná, jak by se mohlo zdát. Naopak! Objevily se zvěsti, že již vznikl plán na její sesazení! Svou roli by při tom mohl sehrát olomoucký zástupce Ivo Ištvan, pohasínající hvězda kauzy Nagyová. Důvodů pro pád Bradáčové je přitom prý více - údajné spory s podřízenými a také značná nespokojenost na straně ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

Bradáčovou kritizuje dešlí dobu třeba bývalý šéf protikorupční policie Martinec, se kterým byla ve sporu. Ale nyní se přidala i ministryně spravedlnosti Marie Benešová. "Výsledky paní doktorky Bradáčové zatím opravdu nejsou zřetelné. Na tak bombastický nástup, jakým vstoupila do funkce, jsou skutečně nepatrné," řekla Benešová časopisu Týden, který na problémy kolem Bradáčové upozornil.

Nerespektuje starší kolegy, tvrdí ministryně

Na vrchním státním zastupitelství pod taktovkou Bradáčové nepanuje podle ministryně zrovna dobrá nálada. "Zmítá se v dusné pracovní atmosféře, která pramení z nedůvěry paní Bradáčové ke starším a déle sloužícím státním zástupcům," tvrdí Benešová. Podle ní žárlivá Bradáčová metody zkušenějších kolegů nejen že neuznává, nebojí se jim to však ani dát najevo. A prý nepříliš vybíravě. "Obklopuje se výhradně mladými stážisty, kteří ji uznávají a nikdy nekritizují," dodává Benešová.

Bradáčová: Poměry u nás jsou demokratické

"Vztahy v soustavě státního zastupitelství nebyly nikdy otevřenější a demokratičtější," brání se Bradáčová, žena, která za mříže dostala Davida Ratha, za což si vysloužila povýšení i přízeň předchůdce ministryně Benešové Pavla Blažka, který za ní naopak stál. Kolem Bradáčové však byl před časem rozruch i proto, že zveřejnila platy svých podřízených, za což dostala pokutu. Bradáčová je navíc ve sporu s Benešovou i kvůli tomu, že ministryně stáhla chystaný zákon o státním zastupitelství a poukázala při tom na to, že současnému vedení zastupitelství nejde ani tak o stav úřadu, jako o uhájení vlastních pozic.

Vznikl plán na odstřel Bradáčové

Mračna se však údajně stahují i nad souputníkem Bradáčové, státním zástupcem Pavlem Zemanem. "Již existuje plán, že Pavla Zemana by mohl v pozici nejvyššího státního zástupce nahradit Ivo Ištvan, který by pak navrhl odvolání Bradáčové," uvádí zdroj Týdne.

Do řečí se tak dostal olomoucký státní zástupce Ištvan, který se zviditelnil razií na politiky, úředníky a lobbisty... Jenže sám musel spolknout hořkou pilulku, když obviněné exposlance a trafikanty z ODS propustili z vazby a do náruče Petra Nečase se vrátila expremiérova milenka Jana Nagyová.

Dusno kolem Bradáčové však v minulosti způsobila i kauza nekalých čachrů ve vládních IT zakázkách, ve které figuruje její manžel. Bradáčová s ním však nežije, spojitost odmítla a svou pozici dokázala uhájit. Potvrdí se spekulace, že tentokrát je situace vážnější, než kdy dřív?

ivuska1 ( 13. prosince 2013 12:39 )

Bradacova zrejme kope za ODS.

ivuska1 ( 13. prosince 2013 12:37 )

ivuska1 ( 13. prosince 2013 12:36 )

ivuska1 ( 13. prosince 2013 12:35 )

ivuska1 ( 13. prosince 2013 12:35 )

Zobrazit celou diskusi