Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Italové začali vyzvedávat potopenou Concordii: S vrakem pohnuli o 1,2 metru!

Autor: shp, ČTK - 
16. září 2013
07:44

Desítky lidí, ta nejmodernější a nejtěžší technika a práce na dlouhé hodiny s nejistým výsledkem! Italové dnes začali vyzvedávat vrak potopené Concordie, na jejíž palubě zahynulo 32 lidí! Práce začaly již dnes ráno. Ve vraku, se kterým zatím pohnuli jen o 1,2 metru, jsou přitom ještě další těla!

U toskánského ostrova Giglio dnes ráno začalo vyzvedávání vraku lodi Costa Concordia nad hladinu. Napřimování obřího luxusního parníku, jenž spočívá na pravém boku, je považováno za technicky bezprecedentní operaci. Složitá operace, jejíž začátek se o tři hodiny zpozdil kvůli nepřízni počasí, by měla trvat 10 až 12 hodin, a skončí tedy zřejmě až po setmění. "Všechny kontroly skončily a operace je v běhu," oznámil Fabrizio Curcio z civilní ochrany.

Dvě těla jsou stále ve vrahu

Plavidlo ztroskotalo v lednu loňského roku a na palubě mělo asi 4200 cestujících. Z nich 32 nehodu nepřežilo a dvě těla jsou stále ve vraku. Ten se mezitím stal svého druhu turistickou atrakcí. Někteří experti tvrdí, že právě teď je nejvhodnější doba k vyzvednutí plavidla, protože Concordia by třetí zimu na moři nemusela vydržet.

Živě:

Vyzvednutí vraku lodi Costa Concordia:

Je dvakrát těžší než Titanic

Costa Concordia váží více než 114 tisíc tun, a je tedy dvakrát těžší než Titanic. Plavidlo dlouhé jako tři fotbalová hřiště bude do vzpřímené polohy zvedat více než 50 navijáků s řetězy a lany. K tomu, aby loď zase stála rovně, bude třeba navinout přes 21 metrů ocelových lan, z nichž některá jsou vedena pod trupem lodi. Tempo bude velmi pomalé. Vlastník luxusní výletní lodě, společnost Costa Cruises, odhaduje náklady na záchrannou operaci na nejméně 15,5 miliardy Kč.

Zájem celého světa

Kolem lodi jsou plovoucí zábrany, které mají zachytit eventuální únik toxických látek do moře. Vyprošťovací práce bude určitě přenášet několik televizí, na místo se akreditovaly stovky novinářů.

 

Podívejte se na děsivé záběry z potopené lodě!

jirkulik ( 16. září 2013 14:21 )

Tak 21 metrů lan,to by toho moc neudělali.

Zobrazit celou diskusi