Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Masakr v zemi strachu Iráku: 4000 mrtvých při atentátech za pět měsíců!

Autor: simao, ČTK - 
15. září 2013
15:08

Pozornost světa se upírá k syrské občanské válce a rozsáhlé krizi, kterou vyvolalo použití chemických zbraní na předměstí Damašku. V zemi strachu a teroru se však opět mění také Irák. Takřka každodenně přichází zprávy o pumových útocích, jen dnes tam zemřelo 35 lidí. Za posledních pět měsíců je však již obětí kolem čtyř tisíc!

Spojené státy od záměru zaútočit na režim syrského diktátora Asada prozatím ustoupily a svět to vnímá jako nadějné gesto. Světové mocnosti nyní chtějí především vyřešit syrské odzbrojení - Asad má do týdne odevzdat seznam chemických zbraní a poté se jich začít zbavovat. Jenže ve stínu Sýrie se nemalé drama odehrává i v Iráku. Operace v Iráku přitom propukla již v roce 2003, namísto prezidenta Obamy však tenkrát v Bílém domě seděl George Bush mladší. Válku vyvolalo podezření, že diktátor Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení. A USA tvrdily, že mu musí zabránit v jejich použití...

Husajn byl sice svržen a v 30. prosince 2006 při východu slunce popraven, ani po pohřbu v jeho rodném Tikrítu však v zemi nezavládl klid a mír. A v poslední době se násilnosti a útoky především na západní představitele, kteří v země zůstali, množí. Odnáší to však i civilní obyvatelstvo.

Problémy v Badádu i dalších městech

Při několika pumových útocích dnes v Iráku přišlo o život minimálně 35 lidí. Podle irácké policie skončily nejtragičtěji útoky ve městě Hilla - bomby tam explodovaly ve stejnou chvíli ve dvou zaparkovaných autech poblíž rušného tržiště. Další nálož pak vybuchla u jedné autodílny.Klid není ani v metropoli Bagdádu, či Basře. V Bagdádu byl cílem útočníků konvoj místního politika Rijáda Azaze. O život přišli dva členové jeho ochranky, sám politik útok přežil.

Systematické útoky

K dnešním útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Násilnosti v Iráku, které v minulých měsících začaly dostávat podobu systematických útoků, se ale připisují tamní odnoži teroristické sítě Al-Káida. V Iráku se přitom v poslední době odehrává podobné násilí téměř každý den. V sobotu při útoku sebevražedného atentátníka zahynulo na severu země 26 lidí, za posledních pět měsíců přitom napočítali v Iráku přes 4000 obětí. Jen za srpen to je přitom 800... Násilí přitom patrně souvisí i s obnoveným napětím mezi iráckými menšinovými sunnity a většinovými a vládnoucími šíity.

malinak ( 15. září 2013 17:07 )

Svata pravda,meli by se vymlatit do jednoho.A snazi se dobre ti mirumilovni muslimove!

hulacisko ( 15. září 2013 16:50 )

Svatá pravda.

vavrjan ( 15. září 2013 16:20 )

A tak by to dopadlo v Syrské republice. Byla by rovněž zemí strachu po pomoci černouška z Bílého domu.

itartas ( 15. září 2013 15:54 )

Chudáci lidičky, kdy to jejich peklo skončí.

smrk ( 15. září 2013 15:45 )

No ale na druhé straně tam maji tu "demochracii" co jim tam NATO a USA donesli,tak ať si nestěžuji, Husajn by jim to přeci nedovolil se takhle mlátit mezi sebou,né !!!!

Zobrazit celou diskusi