Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Arabský boháč na dostizích v Mostu: Pro prince postavili luxusní stan!

Autor: lac, lmk - 
15. září 2013
14:15

Velkou slávu zažil včera mostecký hipodrom. Na vytrvalostní závod koní se tu sjeli jezdci z celého světa a byli mezi nimi i pořádní pracháči. S číslem 13 startoval například korunní princ Bahrajnu Nasser bin Hamad Al Khalifa, s osmičkou jeho mladší bratr Khalid. Jen bohatství jejich královského otce se odhaduje na 105 miliard korun.

Korunní princ je ve své zemi šéfem olympijského výboru a velí královské gardě. V Mostě si nechal pro sebe a doprovod postavit dva obrovské stany. Je ale milý a pohostinný. „Cítím se tu perfektně,“ řekl výbornou angličtinou po třech desítkách kilometrech v sedle. A nechal bez skrupulí odpočinout královským nohám a na terase stanu se vyzul.

Nedělní Blesk potom nechal nahlédnout dovnitř svého bydliště v Česku. To bylo na »polní« podmínky přiměřené postavení členů královské rodiny. Prostorná jídelna v bílém, stříbrné příbory. Vlastní kuchař. Toalety s klikami svítícími zeleně nebo červeně podle toho, zda bylo volno, či obsazeno. V nabídce byla i výborná arabská káva.

Rodina vlastní čtvrtinu Bahrajnu

Pohled na luxusní stan však šlo vysvětlit jednoduše. Královská rodina, jíž jsou bratři váženými členy, vlastní jednu čtvrtinu veškerého majetku Bahrajnu. Jen bohatství jejich otce, krále jménem Hamad ibn Isa Al Khalifa, se odhaduje na více než 105 miliard korun. Podle časopisu Forbes pak celá rodina disponuje majetkem kolem 400 miliard korun!

To chudší návštěvníci dostihů v Mostě si museli vystačit s karavanem a dovezenou stravou. „Závodí dcera. V trucku ji vozím koně. Někdy spíme v hotelu, tady v karavanu,“ nestěžoval si Fred van Ditzhüzen z Nizozemska.

Vytrvalostní závod

V Mostě měl včera také startovat dubajský korunní princ. Ten ale kvůli zranění koně nenastoupil. Samotný závod je přitom dlouhý 160 kilometrů a ty se jedou v šesti kolech. Po každém veterinář koně prohlédne a na další etapu pustí jen koně bez handicapu. Limit na závod je 12 hodin. Závodníkům jde o prestiž. Ceny jsou trofejní. Mj. Vítězové evropské i otevřené kategorie dostanou sedlo z pozlacené kůže. Jako trofeje slouží i díla od českých sklářů. Startovné je 750 eur, ale ceny koní se pohybují v milionech. Je to vskutku zajímavý závod a neobvyklá podívaná.

thereseb ( 18. září 2013 19:20 )

hm.. až na to, že to nebyly dostihy, ale Mistrovství Evropy ve Vytrvalosti... Proč o tom sakra píšete když o tom nic nevíte? O_o Jinak ten stan byl dokonalej, jen jsme se přiblížili, tak už nás chtěla ochranka vyhazovat

tatu ( 15. září 2013 17:38 )

Proboha!!!Ví o tom Ochotská?Rosol prohrává a hraje za startovné.Princ by se hodil.

Zobrazit celou diskusi