Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel režisér Zdeněk Pošíval (†76): Rodinu mu rozdělili komunisté! Syn emigroval do Kanady

Zemřel režisér Zdeněk Pošíval (vlevo): Jeho syn Marek (vpravo) za komunistů utekl do Kanady, kde se oženil
Zemřel režisér Zdeněk Pošíval (vlevo): Jeho syn Marek (vpravo) za komunistů utekl do Kanady, kde se oženil  (Autor: Facebook)
Autor: ČTK, lm - 
14. září 2013
15:24

Ve věku 76 let zemřel 12. září po těžké nemoci v Praze divadelní režisér a spisovatel Zdeněk Pošíval. Oznámila to dnes jeho rodina. Její část - starší syn a příbuzní ze strany jeho ženy - přitom emigrovali za komunistů na Západ. Pošíval zůstal v Československu a čelil "rudým" ústrkům. Jeho syn se mezitím v Kanadě dokonale potatil.

Pošíval vystudoval režii na Divadelní fakultě AMU v Praze, pátý ročník strávil na stáži v Šumperku a po absolvování školy (1963) nastoupil do prvního angažmá ve Zlíně. Poté působil v ostravském Divadle Petra Bezruče, v roce 1969 však Slezsko opustil a přesunul se do Prahy. Přijal totiž nabídku, aby s dramaturgem Miloslavem Klímou umělecky vedl novou scénu Na Forbíně v Malostranské besedě v Praze, orientovanou na zapomenuté české texty.

Přetrpěl ústrky komunistů, syn mu ujel do Kanady

Za normalizace ale Pošívalovi pšenka rozhodně nekvetla. Provoz Malostranské besedy byl ze dne na den zrušen a on nesměl režírovat. Sepsal alespoň několik divadelních her a scénářů. Část jeho rodiny, především starší syn a pak příbuzní ze strany Pošívalovy ženy, se však rozhodli emigrovat na západ. Syn Marek chtěl studovat vysokou škol a tak odešel do Kanady - usadil se v Torontu, kde se živil třeba jako číšník a vyhazovač, než se dostal na Filmovou fakultu York University a pokračoval ve šlépějích svého otce. Režíroval několik celovečerních televizních filmů a sepsal i pár scénářů.

Po revoluci dostal cenu za literaturu

Pošíval starší zůstal v komunistickém Československu a snažil se pokračovat v činnosti. V roce 1990 dostal od rehabilitační komise Pražského kulturního střediska Dekret s omluvou za politickou a sociální diskriminaci... Po revoluci se Pošíval věnoval i literatuře a to především tématům kolem české historie. Vydal např. román Té noci svítil úplněk (1999), který se odehrává v údobí vyvrcholení sporů nejvýznamnějších rodů Přemyslovců a Slavníkovců, a román Satanovo jaro z období po Třicetileté válce, za který dostal v roce 2006 Cenu Jiřího Marka, kterou uděluje Asociace autorů detektivní a dobrodružné literatury. Poslední hru Zdeňka Pošívala Případ klaunova omšelého kabátu (2008) uvedlo Městské divadlo v Českém Krumlově.

Šťastné shledání se synem

Svého syna viděl Pošíval poprvé opět až v roce 1989. "Odešel s malým batůžkem, ozval se až z lágru utečenců v NSR," vzpomínal na jeho odchod Pošíval na serveru Pozitivní noviny. Otevřených hranic pak využil k tomu, aby za svým synem vyrazil za Atlantik. Účastnil se zde i jeho druhé svatby. "Synova svatba byla alespoň z mého pohledu velkolepá, odehrála se v malém venkovském kostelíku ontarijské obce Kleinburg před asi stovkou hostů a následnou svatební hostinou v přilehlé restauraci. Co mě však mimořádně potěšilo, že se obřadu velmi aktivně účastnily synovy děti z předchozího manželství. Využil jsem svého pobytu i k dalšímu poznávání života v té krásné zemi a vedl obsáhlé hovory s novou snachou, synem a novými příbuznými...," vzpomínal Pošíval starší na kanadský zážitek.

Režisér Pošíval (druhý zprava) na kanadské svatbě svého syna Marka s jeho druhou ženou Karen Režisér Pošíval (druhý zprava) na kanadské svatbě svého syna Marka s jeho druhou ženou Karen | Facebook

sores ( 15. září 2013 11:27 )

Za všechno špatné a nejhorší můžou pořád jen komunisti že!A co se děje dnes! Jedině že je až taková svoboda že je to spíše na škodu. Práce není, byty nejsou, fronty na levné nekvalitní žrádlo, neustále se zdražuje, politici kradou o 106. brutalita příšerná, člověk se bojí po setmění ven, tohle všechno neexistovalo.bylo méně léků ale lidi byli zdravější, máme 1místo ve světě v rakovině střev.Mladí lidé nepracují-nemůžou!Zpěváci jezdili i za komančů do západních států.Dnes je to jen pro zaměstnané a prachaté.Jídlo v restauraci 4člená rodina si tam stejně nemůže dát,tedy ta s prům.českým platem 13tisíc.atd.

jity ( 15. září 2013 10:11 )

Je zajímavé, že problémy měli jen někteří. Třeba Jan Kraus měl dva sourozence v emigraci a hrál a ten žádné problémy neměl. Zřejmě si zasedli jen na někoho.

tatu ( 15. září 2013 08:33 )

O Zdeňkovi Pošívalovi jsem v životě neslyšela a neznám ani jeden jeho film.Co vím,tak se v Česku točí ročně asi 30 filmů na které se dávají milionové granty.Nikdy se žádný z nich nedostane do kin,protože se na ně nedá dívat.Nemají návštěvnost,předražené mega-kinosály jsou prázdné.A filmy z "trezoru",které se chudákům divákům nesměly promítat bych v tom trezoru klidně nechala,protože se na ně opravdu nedá dívat.O dnešních pražských režisérech ani nemluvím,točí takové blafy,za tak nehorázné granty,co dostávají,že by se oni sami povinně měli na svoje "umění"dívat.

snufina ( 14. září 2013 20:32 )

Ten kdo emigroval byl dobrodruh a egoista. Nekoukal nalevo, napravo, na rodiče, sourozence. Ti to tady vydrželi a "ONI" po hadráku v listopadu přijeli povýšení, že "ONI" žili na západě. I rodičům a sourozencům řekli: co byste chtěli??? mohli jste emigrovat taky........ ( mám to v rodině). To, že je rodiče i sourozenci podporovali, riskovali, děti sourozenců nesměly na školu, to "JIM" nevadilo a nevadí, bohužel......

janapi ( 14. září 2013 18:47 )

Sorry-ale rozhodnutí bylo synovo a příbuzných jeho ženy..... To že nemohl p.Pošíval pořádně vykonávat divadelní tvorbu-to byl takový ten truc papálášů na výsluní a určitá pomsta-že někdo z rodiny opustil tuto republiku. Ovšem opustil-nikoliv se prostřílel a to ukazuje, že možnosti byly! Přesto určitě škoda těch let-kdy otec se synem nemohli si být nablízku!

Zobrazit celou diskusi