Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Také Češi mohou likvidovat syrské zbraně! Diktátor Asad je však prý začal ukrývat

Autor: simao, ČTK - 
13. září 2013
21:20

Za zavřenými dveřmi v Ženevě se nyní jedná o tom, jak přimět syrského diktátora k chemickému odzbrojení. Sýrie sice přislíbila, že bude vycházet v této věci vstříc, ale objevují se zvěsti, že vojáci prezidenta Asada tajně přemisťují zásoby chemických zbraní, na jejichž likvidaci by se přitom podle českého ministra obrany Picka mohli podílet i Češi!

Likvidace syrského chemického arzenálu pod dohledem mezinárodní inspekce je podle odborníků realizovatelná, ale bude velmi drahá a může trvat roky. Shodli se na tom experti během jednání v Ženevě, kde se sešli mj. americký ministr zahraničí John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov. Právě Rusko přitom přišlo s plánem, jak vyřešit syrskou krizi, rozpoutanou chemickým útokem na civilisty na předměstí Damašku.

Zpráva inspektorů, kteří místo chemického útoku zkoumali přímo v Sýrii, přitom zatím nebyla zveřejněna, USA i Rusko se ale již shodují v tom, že je použil Asad. "Věřím, že to bude přesvědčivá zpráva o tom, že chemické zbraně byly použity," uvedl šéf OSN Pan Ki-mun, podle kterého se tak syrský prezident Bašár Asad dopustil zločinů proti lidskosti.

Zvěsti z USA: Asad začal chemické zbraně schovávat po Sýrii

Asad sice projevil dobrou vůli, když přislíbil vydání chemických zbraní, jenže zdání může klamat, varují Američané. Podle listu The Wall Street Journal totiž speciální jednotka syrské armády právě teď přepravuje tajně zásoby chemické munice na zhruba padesátku míst, aby ztížila jejich lokalizaci! 

Skeptická je vůči vydání syrských zbraní i syrská opozice. "Toto gesto znamená příliš málo a přichází příliš pozdě na to, aby uchránilo civilisty před režimem a jeho vražednými úmysly. Je to zřejmý pokus vyhnout se mezinárodní akci a odpovědnosti vůči Syřanům," uvedla v prohlášení.

Na likvidaci zbraní může pracovat i Česko

Pokud však k likvidaci syrských chemických zbraní dojde, připraveni pomoci jsou podle ministra obrany Vlastimila Picka i Češi. "Česká republika má jedinečnou schopnost podílet se na likvidaci chemických zbraní či ochraně proti nim. Liberecká protichemická jednotka je jako špičková jednotka Severoatlantické alianci k dispozici," uvedl Picek pro server aktualne.cz. Zároveň však dodal, že při rozuzlení syrského konfliktu Česko "nehraje žádnou roli".

USA: Zničily prý 90% chemického arzenálu

Sýrie podle odhadů vlastní celou třetinu chemických zbraní, co mají ve svých skladech USA. Spojené státy přitom již jejich ničení zahájily a zlikvidovat by je chtěly do roku 2023. Původně měly 31 500 tun otravných látek, hromadit je začaly po první světové a vytrvale zvyšovaly jejich zásoby až do roku 1968. Disponovaly obrovskými objemy sarinu, nervového plynu VX, yperitu a dalších otravných látek. 90% prý ale už zničily. Ničení se přitom provádí chemickou neutralizací, nebo hořením. V obou případech je však třeba vybudovat specializované provozovny.

fandamilan ( 14. září 2013 15:26 )

Jsem přesvědčen že pokud vúbec byly použité chemické zbraně tak byly amerického púvodu.Použili je američtí specialisti ve službách povstalců.Nebylo by to nic nového.Negr ani o těchto operacích neví.Je to jen černoskurá kreatura.Nebyl by špatný chemický útok přímo v nej jorku.

fandamilan ( 14. září 2013 15:26 )

Jsem přesvědčen že pokud vúbec byly použité chemické zbraně tak byly amerického púvodu.Použili je američtí specialisti ve službách povstalců.Nebylo by to nic nového.Negr ani o těchto operacích neví.Je to jen černoskurá kreatura.Nebyl by špatný chemický útok přímo v nej jorku.

marais ( 14. září 2013 12:17 )

Proč tam nezasáhne OSN či RB a neodzbrojí opozici, co masakruje obyvatele už 2 roky a nezažene Asadov vojáky do kasáren? K čemu tedy OSN vlastně je?? Všichni jen kecají, kritizují a straší s chemickými zbraněmi, které má nakonec i USA?

johnhardy ( 14. září 2013 08:58 )

Jaký diktátor? Média by si měli konečně odvyknout názývat diktátory ty jenž nepískají dle not jestřábů z pentagonu! Diktátorem je možná tak akorát ta chemická sloučenina z Bechyně,které není možno se zbaviti.

majojo ( 14. září 2013 07:52 )

Samozřejmě, proč bycom se my podvocasníci nenasrali do záležitosti do které nám krajcvajc nic není, jen abychom se zalíbili momentálně šéfující vrchnosti.

Zobrazit celou diskusi