Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Němci, jste jedničky: Vzkazuje kandidát na kancléře z obálky magazínu

Jak vznikla šokující fotografie?
Jak vznikla šokující fotografie?  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
13. září 2013
10:09

Němeci se v pátek ráno nestačili divit. Z obálky magazínu prestižního deníku Süddeutsche Zeitung na ně zlostně gestikuluje vystrčeným prostředníčkem kandidát německých sociálních demokratů (SPD) na kancléře Peer Steinbrück.

Pokud by se Steinbrück takového gesta dopustil například v silničním provozu, hrozila by mu podle listu pokuta od 600 do 4000 eur (15.500 až 103.300 korun) za urážku. Politik ale tímto způsobem reagoval na jednu z otázek v pravidelném rozhovoru beze slov "Teď nic neříkejte". Ten spočívá v tom, že dotazovaný redaktorovi deníku odpovídá nikoli slovy, ale mimikou či gestikulací, zatímco jednotlivé odpovědi zaznamenává fotoreportér.

Zřejmě nejspontánnější z reakcí kontroverzního politika byla natolik neobvyklá, že se redakce rozhodla umístit ji na obálku dnešního magazínu. Steinbrücka, který si i v běžných rozhovorech potrpí na úsečné bonmoty, přivedla k vystrčení prstu otázka týkající se jeho přezdívek.

"Poruchový Peer, Problémový Peer, Peerlusconi - nedostatkem hezkých přezdívek netrpíte, že?" popichoval redaktor. Následovalo výmluvné gesto opozičního vůdce, jenž je pro parlamentní volby, které se uskuteční 22. září, přímým vyzyvatelem křesťanskodemokratické (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

I Steinbrückův mluvčí Rolf Kleine, bývalý novinář bulvárního Bildu, připustil, že na jeho vkus byla reakce volebního lídra SPD "trochu příliš spontánní". Vicekancléř a šéf svobodných demokratů (FDP) Philipp Rösler poznamenal, že takové gesto "není u kandidáta na kancléře vhodné".

Kleine se údajně snažil otištění fotografie zabránit, ale samotný Steinbrück k jejímu zveřejnění podle serveru Süddeutsche.de svolil se slovy: "Ne, tak je to v pořádku."

podplachetkouosoba ( 13. září 2013 19:14 )

dvojtečka tady znamená, že to je z topolánka o nás všech, o soběmě tady já ani slovo - přece! fršty!

podplachetkouosoba ( 13. září 2013 19:09 )

to řekl ale topolánek, ne já. a jestli to nedovedeš v tý kobilí hlavě poznat v souvislostech, tak nechápu, jak tě v zologický naučili písmena

dfghjk ( 13. září 2013 14:08 )

Ty se máš, že nejsi lúzr jako my. Taky ti závidím, že jsi zavodou, taky bych to chtěl ale bojím se, že bych si při brodění namočl nohavice a nedej Bože i gule, pokud by byla voda hluboká, asi si na to nikdy netroufnu.

blooroses ( 13. září 2013 12:49 )

Mě se na Steinbrückovi líbí, že se zveřejněním fotky souhlasil, nesnažil se to nijak ututlat, nehledal debilní výmluvy......jak to dělají někteří u nás, včetně "hlavy státu".

podplachetkouosoba ( 13. září 2013 11:51 )

 jenže u topolánka to bylo v úplně jiném kontextu: já jsem ale na rozdíl od vás za vodou, vy lůzři☝

Zobrazit celou diskusi