Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přežil 4 měsíce v zimních Andách! Jedl krysy a rozinky, utíkal kvůli zneužívání dětí

Autor: ČTK, simao - 
10. září 2013
09:19

Rozbila se mu motorka, tak se vydal po svých a během téhle cesty přes pohoří Andy se ztratil. Přežil zde čtyři měsíce tuhé zimy - jedl krysy a rozinky. Jenže hrdinu v tomhle Uruguayci (58) nehledejte. Zachránili ho sice na pokraji vyčerpání, jenže zároveň vyšlo najevo, že utíkal kvůli obvinění ze sexuálního zneužívání dětí!

Raúl Fernando Gómez Circunegui se na cestu vypravil v květnu z Chile. Namířeno měl do Argentiny. Po závadě na motorce pokračoval v cestě pěšky. Jenže přišla sněhová vánice a on zabloudil. Po čtyřech měsících jeho strádání, kdy čelil tuhé zimě a živil se cukrem, rozinkami a krysami, na něj narazili v neděli zcela náhodou pracovníci v odlehlé argentinské provincii San Juan, když se vypravili změřit výšku sněhu.

Gómez se zrovna nacházel v přístřešku ve výšce 2840 metrů nad mořem. Byl zesláblý, dehydratovaný, s vysokým krevním tlakem a zhubl 20 kilogramů. Ošetřujícího lékaře však překvapila Uruguaycova houževnatost. Za několik dní by měl být v pořádku. V nemocnici ho již navštívily ho zde jeho manželka i dvě dcery.   

Tenhle případ přitom mnohým připomněl známé zřícení letadla s uruguayským ragbyovým týmem v Andách v roce 1972, kdy několik jeho členů přežilo, když se mj. udržovali při životě tím, že jedli těla zemřelých. Vyvolalo to diskuze, přesto byli sportovci považováni za hrdiny.

Z hrdiny padouchem: Utíkal kvůli problémům se zákony

Gomez však byl hrdinou pouze zpočátku. Jeho záchrana upoutala nemalou pozornost médií, ovšem vyšlo také najevo, že cestu z Chile do Argentiny vykonal proto, že prchal před zákonem. Podle chilských úřadů totiž od dubna čelí hned několika obviněním ze sexuálního zneužívání dětí, řekl AP jeden z úředníků prokuratury v chilské metropoli Santiagu. Zatykač na něj byl vydán 22. dubna. "Raúl je dobrý, tvrdě pracující muž. V Bella Union ho všichni znají a nikdy tu s nikým neměl problémy," brání však svého syna jeho matka Irma. Nemocnice však nyní před propuštěním pacienta čeká na oficiální žádost od chilské prokuratury.

sores ( 10. září 2013 10:54 )

Parchati mají vždy větší štěstí nežli slušný člověk! Měl zhebnout a o jednoho pedofila by bylo na planetě méně.

Zobrazit celou diskusi