Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Olga se zříká otce: Kašlal na mě celý život, proč bych se o něj měla starat!

Autor: František Prachař, geok - 
8. září 2013
21:27

Takový případ se často nestává. Olga H. (49) z Plzně říká, že měla na svého otce smůlu a už s ním nechce mít nic společného. Teď se ale bojí, že jí ho přivezou z ústavu domů.

„Můj první táta, co mě zplodil, byl kriminálník. Druhý – co mě vychoval – byl pro změnu kriminalista,“ vtipkuje paní Olga. Žije v Plzni s manželem a synem, který už má svoji rodinu, a jak přiznává, deset let trne v obavách, že na ni spadne péče o prvního tátu.  „Je někde v ústavu a jak k tomu přijdu, abych se o něj teď starala, když na mě celý život kašlal?“ ptá se s obavami.

Živobytí

Možná to ale nebylo, alespoň zpočátku, tak zlé. Sama paní Olga říká, že po Chebu, kde v roce 1970 otec s matkou vedli restauraci Ohře, jezdili luxusní Tatrou 603. „Chodili jsme v tuzexových šatech a nepamatuju se, že by nám něco chybělo,“ říká.
Ale pak tátu zavřeli, nejspíš za zpronevěru a rozkrádačku. „Seděl ve třetí nápravné skupině v Příbrami, tak toho měl asi dost,“ přemítá jeho dcera. „Vím, že mi tamodtud posílal každé Vánoce panenku.“
Její matka se podruhé vdala, rodina přesídlila do Plzně a Olga se vyučila
v oborech pánská krejčová a také kuchařka-servírka. „Bez táty a zpráv o něm jsme žili až do roku 1990,“ vzpomíná.

Podnikání

Pak se táta objevil. „Jedním slovem boháč, jezdil v BMW, živil ho, jak říkal, export – import a měl prý i hotel v Řecku. Přezdívali mu baron,“ popisuje paní Olga.
Jí s manželem zařídil na nádraží v Plzni stánek s občerstvením a zásoboval je zbožím. Odváděli mu peníze, každý dostávali 10–15 tisíc měsíčně.  
„On tehdy bydlel v Domažlicích, měl nějaké kšefty v rekreační oblasti Babylon a my k němu občas přijeli na návštěvu,“ vzpomíná.
Vztah otec – dcera mezi nimi nikdy nevznikl. „Nic jsem k němu necítila, ale s konečnou platností se mi zhnusil, když po mně chtěl porodit dítě,“ diví se paní Olga.

Dej dítě!

Otec tehdy žil v pořadí s bůhvíkolikátou milenkou, a ta děti mít nemohla.
„Tak si nás s manželem pozval, jedli jsme, pili a z něho vylezlo, že by chtěl, abych se svým Jirkou otěhotněla, děcka se zřekla a dala mu ho. V místnosti, kde jsme spali, nám pouštěl i pornofilmy, prý abychom měli inspiraci.“
Ráno se oba »dárci« sbalili a utekli. Od té doby se nestýkali.


Vymahači


Na podzim 2003 u domku paní Olgy zastavil mohutný vůz. „Vylezli dva namakaní holohlavci a ptali se na tátu. Že někomu dluží velké peníze a že je chtějí ode mě. Jinak prý uvidím.“ V té době se jí narodil vnuk a Olga se bála únosu. Obrátila se naštěstí ihned na policii, která vymahače vypátrala a snad i obvinila, to Olga neví.
Od té doby žije v obavách o osud rodiny i svůj. „Co já vím, co provedl a kde dluží a kdo si na mě ještě došlápne. Chci se ho zříct, ale nejde to. To nechápu.“

Otec

Nedělní Blesk otce Olgy – na rozdíl od ní – našel. Žije v domově důchodců na západě Čech. „Už bych nejradši umřel,“ svěřil se Miloslav Š. (74). „Šest let ležím, jsem po transplantaci aorty a dvou operacích srdce, beru třicet prášků denně a žít nemám proč.“
Na svůj hotel („on to byl vlastně pronajatý penzion,“ upřesňuje), kam přijela i Helena Vondráčková, vzpomíná raději než na svoji dceru. Jinak se životem skoncoval a jen si přeje, aby »to už měl za sebou«. Z důchodu 12 000 mu zůstanou tři tisíce jako kapesné, má plnou a dobrou péči…
„A jí vyřiďte, že od ní nic nechci a nic nepotřebuju,“ vzkazuje Olze do Plzně. „Ty její obavy jsou úplné blbosti.“

Co říká zákon

Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují. Každé dítě plní tuto vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí. (Zákon č. 94/1963 Sb., § 87 – zákon o rodině)

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krampota ( 9. září 2013 11:53 )

A to má být článek o čem, o kom, na co ? Jestli by tady bylo něco pravdivého, tak jí leda tak pomohli přesměrovat vymahače směr otec.... Jinak mně nenapadá, proč to psali....

bernadette ( 8. září 2013 22:36 )

Zase historka, kterou si někdo vycucal z prstu. Jestli ne, tak je to hodně smutné. Ovšem záporná hrdinka je tady paní Olga.

Zobrazit celou diskusi