Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lidé se tlačili u burčáku i před věznicí: Na slavnosti vína Slovácka si obléklo kroje čtyři tisíce lidí

Autor: Slávka Červená - 
7. září 2013
18:44

Kroje, burčák, víno, zpěv i věznice. To jsou slavnosti vína a památek Slovácka, kterých se letos zúčastnilo v Uherském Hradišti více než čtyři tisíce krojovaných z 80 obcí regionu. Jde o velkolepou barevnou podívanou, která budei zítra pokračovat bohatým programem.

Průvod vedl od vinných sklepů v Mařaticích na náměstí v Uherském Hradišti. Trasa je dlouhá dva kilometry a trvá dvě hodiny. „Je to martýrium. Brzy vstávat, obléct kroj a jít v průvodu. Ale ta atmosféra stojí vždycky za to. Kroj mám po prababičce. Chybělo mi čepení na hlavu z kytiček a vyšívaných mašlí, které nosí mladé dívky a nevěsty. Nové přišlo na 13 tisíc,“ prozradila studentka VUT v Brně Tereza Mikulcová (23) z Hluku.

Na omašlených koních jelo i pět jezdců z jízdy králů v Kunovicích. Šohaji bavili návštěvníky vtipnými vyvolávkami, za které dostávali peníze do kasičky. „Tento pán mi nedal ani kačku, tak doufám, že dostane z burčáku sračku,“ byla jedna z nich a sklidila potlesk. Vlčnov reprezentovali v kroji starosta Jan Pijáček a místostarosta Marta Mošťková (54). „Jdu každý rok, vždycky se těším. Kroj mám po mamince, která si ho nechala ušít, když se vdávala,“ podotkla.

Video Na slavnostech to žilo! - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Největší nával byl před věznicí

Burčák tekl po celém městě proudem . Prodával se - 1,5litru za 100 Kč, dvě deci přišly na 15 Kč. Největší atrakcí byla obří skleněná zkumavka  o obsahu 120 litrů, z které proudil burčák do kelímků. V historických objektech mohli lidé zdarma ochutnat vyhlášené speciality obcí a pamětihodnosti si zdarma prohlédnout. Největší  nával byl u nechvalně známé věznice, kde v 50. letech krutě mučili politické vězně. Bachařem tam byl i otec komunisty Miroslava Grebeníčka, který zemřel než s ním skončil soud.  "Chceme vidět, kde lidé prožili tolik hrůzy. Nemělo by se na to zapomínat," uvedl Jan Kočenda (63) z Brna. V podvečer se otevřela Vinohradská ulice v Mařaticích a téměř všechny sklípky, kde mohli návštěvníci v chládku vychutnávat vinný mok a zazpívat si při cimbálové muzice. Těch v ulici vyhrávalo patnáct!

Nemusí zaplatit ani korunu, programy jsou zdarma

Místní podnikatel Ivo Valenta na foklorní slavnosti přispěl dvěma miliony. "Chci podpořit lásku lidí k folkloru a hlavně, aby se z tého úžasné akce nestala komerční záležitost. Aby programy byly zdarma, přístupné všem generacím," vysvětlil. 

 

 

 

 

 

marie60 ( 7. září 2013 19:52 )

 Nejlahodnější burčák ve svém životě jsem pila asi před 3 léty.To byl můj brácha na návštěvě u svého známého na jižní Moravě a dovezl mi od něj burčák.Lepší je, zajet si rovnou za vinařem, než kupovat burčák v obchodě a nebo u silnice. To je fakt nebe a dudy.

Zobrazit celou diskusi