Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragické výročí: Takto vypadá Japonsko 2,5 roku po tsunami

Autor: geo - 
7. září 2013
13:58

Bude to přesně dva a půl roku, co Japonsko zasáhlo zemětřesení a následně ničivá tsunami. V pátek 11. března 2011 na západní pobřeží Japonska udeřila až 40 metrů vysoká vlna, která smetla vše, co jí stálo v cestě a vyžádala si 15 tisíc obětí a škody ve stovkách miliard dolarů.

Byla to nejničivější vlna tsunami v dějinách. Na tak velkou přílivovou vlnu nebyli připraveni ani Japonci, desetimetrové hráze, které jinak pobřeží chrání před tsunami účinně, proti místy až 40 metrové vlně nezmohli nic.  Na některých místech voda stoupla během 5 minut o 20 metrů!

Po tisících mrtvých zůstala města duchů

Tsunami zničila vše, co jí stálo v cestě. Přístavy, Města plná lidí, železnici, silnice, to vše smetla záplava vody. Poškozena byla i jaderná elektrárna Fukušima.  Dle oficiálních čísel si tsunami vyžádala 15 tisíc obětí, další tisíce lidí se nikdy nenašly a stále se pohřešují. Na mnoha místech jsou i dva a půl roku poté patrné následky. Jen tráva roste tam, kde kdysi stály celé čtvrti. Opuštěná nákladní loď uprostřed ulice je mementem tragédie.

miloslav7 ( 17. prosince 2013 23:14 )

Žádná atomová elektrárna nemůže být 100%ně bezpečná. Je jenom otázka času, kdy bude následovat další Fukušima. Vezmou-li se také v úvahu dosud nevyřešené problémy s vyhořeným palivem, potom je nepochopitelné, proč se plánuje výstavba dalších atomových elektráren. Ti energetici, kteří tvrdí, že se bez jaderných elektráren nedá civilizovaně žít, nemají pravdu. Za současný stav jsou zodpovědné stávající mocensko-politické struktury, pro které je ekonomika a zisk základním vodítkem při rozhodování. K tomu je možné dodat, že ve výrobě, výzkumu, vědě a v dalších oblastech se rychle a úspěšně vyvíjejí velké globální organizace. Naproti tomu pokrok v organizaci globálních mocensko-politických struktur stagnuje. Například je nejvyšší čas začít účinně omezovat příčiny oteplování atmosféry, což stávající mocensko-politické struktury nejsou schopné efektivně realizovat. Jedna z možných cest k vytvoření mocensko-politických struktur, které budou schopné efektivně realizovat nejen opatření proti oteplování atmosféry, je uvedena v článku "Prognóza budoucnosti lidstva", který je na: www.miloslav7.blogspot.cz/ Dosažená úroveň rychle se vyvíjejících výrobních prostředků a poznání je v příkrém rozporu s chaoticky se měnící a v podstatě stagnující organizací globálních mocensko-politických struktur. Důsledkem toho je, že budoucnost lidstva se předvídá podobně jako se předpovídá počasí. Je nejvyšší čas vytvořit globální organizaci, která bude centrálně vládnout celému světu. Demokratická světovláda v čele s prezidentem světa bude mít předpoklady a podmínky pro systematické a cílevědomé plánování budoucnosti lidstva v globálním měřítku. Lidstvo bude do budoucnosti kráčet demokraticky zvolenou cestou, tj. cestou kterou si bude přát většina pozemšťanů.

agfor ( 7. září 2013 17:38 )

Chtělo by to srovnání - jak dnes vypadá Haiti 3,5 roku po zemětřesení.

kapka6 ( 7. září 2013 17:13 )

u nás po dvaceti letech

Zobrazit celou diskusi