Scéna, během které doktor Jandera musí na ulici otevřít hrudník zraněnému a strčit do něj ruku, se připravovala celé dva měsíce. „Museli jsme nechat vyrobit umělý hrudník se vším, co člověk doopravdy uvnitř má,“ vysvětluje Filip Renč.

Opilý vrhač nožů

Měl k tomu nejpovolanějšího poradce a Jaromír Hanzlík zase toho nejlepšího učitele z oboru – doktora Petera Zimana (66). Ten totiž před sedmi roky v Bruntálu riskantní přímou masáží srdce zachránil život 26letého muže, jemuž opilý vrhač nožů zaťal kudlu rovnou do srdce!

Sklidil potlesk

„Dostal za to také od prezidenta Zlatý záchranářský kříž,“ podotýká Filip Renč. Ziman sám si zahrál v komparzu, a když sledoval Jaromíra Hanzlíka, jak jako doktor Jandera sahá rukou do otevřeného hrudníku, neudržel se a poznamenal: „Tak to se vám nemůže podařit...“ Po jeho instruktáži se ovšem i herec přímé masáže srdce zhostil jako dokonalý profesionál. Chirurgovi tak nezbylo, než hereckému bardovi spolu s režisérem zatleskat!

Sami to nezkoušejte!

Otvírání lidského hrudníku není zrovna snadnou záležitostí a je k němu potřeba hodně síly. Sami lékaři k této variantě srdeční masáže přistupují jen v krajních případech. Nejste- li srdeční chirurgové v důchodu, tak vězte, že zavoláním 155 a včasným zahájením běžně vyučované resuscitace, uděláte to nejlepší, co můžete.

Fotogalerie
6 fotografií