Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Londýnský mrakodrap nebezpečně odráží slunce: Zapaluje okolí!

Autor: ehr, lmk - 
8. září 2013
22:30

Nový mrakodrap za 6 miliard korun v centru Londýna měl být architektonickým skvostem, místo toho ale znepříjemňuje lidem v okolí život. Jeho skleněný plášť v kombinaci se zaoblením totiž odráží sluneční svit tak silně, že je schopen zapálit!

Žár už roztavil části auta, zapálil koberec a v odrazu paprsků dokonce usmažili vajíčko! „Zaparkoval jsem tu, a když jsem se vrátil, zpětné zrcátko, zadní sloupek a logo auta byly žárem úplně zdeformované,“ řekl Martin Lindsay, majitel poničeného Jaguaru XJ.

Prodavač Ali Akay na téže ulici musel rovnou hasit oheň. „Najednou se začalo z koberce u dveří kouřit! Sice jsme to hned uhasili, ale zákazníci se báli,“ stěžuje si Ali. Novináři si pak chtěli sílu paprsků vyzkoušet sami a na pánvičce dokonce zvládli usmažit vajíčko!

Majitel

Majitelé 37patrové budovy přezdívané Walkie Talkie (v překladu Vysílačka) už o problému vědí a škody nahrazují. Podle nich je vše způsobeno výškou slunce na obloze. „Světlo se takto odráží asi dvě hodiny denně a podle odhadů by to do tří týdnů mělo přestat,“ napsali v prohlášení . Spolupracuje i město, na ulici byla vztyčena černá sluneční clona a na nebezpečných místech vyhlášen zákaz parkování . Jak ale nebezpečnému žáru zamezí do budoucna, ještě nesdělili.

Smolný architekt

Na návrhu Walkie Talkie spolupracoval uruguayský architekt Rafael Vinoly (69), který už v minulosti podobně nebezpečnou budovu projektoval. Jeho hotel Vdara v Las Vegas odrážel slunce tak silně, že popálilo několik hostů.

japos22 ( 9. září 2013 10:44 )

No když to postavili experti jako čočku

alex0800 ( 9. září 2013 09:28 )

Babylonská věž.. Copak jste čekali? Je to temný dům zasvěcený Světlonoši, tedy operuje se světlem.. Přesně, jak bylo předpovězeno.. Za tři a půl roku jsme někde jinde ;-)

Zobrazit celou diskusi