Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Razie u Ratha: Policisté mu prohledávali dům, on si zdříml v synově pokoji!

I dnes pokračuje soud s Davidem Rathem
I dnes pokračuje soud s Davidem Rathem  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao, kon - 
2. září 2013
11:08

Proces s poslancem Davidem Rathem pokračuje i první školní den. Dnešek je zasvěcený čtení materiálů z domovních prohlídek. A vyšlo najevo, že si Rath během jedné z nich dal doma "šlofíka". Zatímco kriminalisté prohledávali jeho dům, on si šel lehnout do pokoje svého syna a několik hodin spal. Naposledy doma. Poté skončil ve vazbě, kde sedí již přes rok. Prohlídky přitom proběhly i v dalších Rathových nemovitostech. Co tam policie našla?

Školáci dnes poprvé vyrazili po prázdninách do škol, David Rath se opět vydal z ruzyňské vazební věznice do soudní síně, kde pokračuje proces kvůli obvinění z rozsáhlého korupčního jednání. Dnešní stání přitom přineslo řadu zajímavých zjištění. Třeba jak Rath trávil posledních chvíle ve svém domově v Hostivici, než ho odvezli do vazby.

Rathův spánek hlídali policisté

Rath skončil za mřížemi poté, co ho 14. května 2012 sebrali před domem šéfky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové se sedmi miliony v krabici od vína. A soud následně nařídil sérii domovních prohlídek. Jedna z nich proběhla i v domě jeho druhé rodiny - milenky Renaty Horké a syna Filipa. Ze záznamu této domovní prohlídky přitom vyplynulo, že se znavený poslanec odebral v 0:30 do postele v synově pokoji, kde zhruba do čtyř hodin spal, zatímco dům prohledávala kriminálka. "Celou dobu byl střežen dvěma policisty," přečetl dnes soudce Pacovský z protokolu o prohlídce.

Peníze byly moje, tvrdila milenka Horká

Při výslechu pak Rathova milenka Horká vyšetřovatelům řekla, že veškeré věci, i hotovost, co policisté našli v Rathově trezoru v 1. patře jeho domu, patřily jí. Policisté zde narazili na její cestovní pas a také 150 tisíc v hotovosti. Peníze byly podle Horké splátkou od jejího bývalého manžela, který si od ní půjčil. Policii následně předala i smlouvu o této půjčce. Protokoly z domovních prohlídek pak potvrdily, že kriminalisté zajistili částku ve výši 10 milionů korun, která však podle Ratha patřila jeho otci Ratmírovi.

Rath: Domovní prohlídky byly neoprávněné

Rath si však u soudu postěžoval, že povolení k domovním prohlídkám jeho nemovitostí bylo vydáno na základě nepodložených a lživých tvrzení. "Chtěl bych konstatovat, že ani při jedné z domovních prohlídek se nenašla žádná věc, která by měla vztah k šetření ohledně zakázek. Tady se provádějí domovní prohlídky na podkladě tvrzení, která nejsou vůbec o nic opřena. Ani v místě mého trvalého pobytu nebyla nalezena žádná díra v zemi nebo samopal," uvedl přitom u soudu Rath.

Během další domovní prohlídky, tentokrát v jeho kanceláři, pak byla zabavena velká řada flash disků a externích disků a policie zkopírovala veškerá data z počítačů. Do Rathova bytu v Hostivici však policisté nakonec nešli. Kvůli tomu, že jej poslanec pouze pronajímal. "Policii, která mě půl roku sledovala, muselo být jasné, že tam nechodím," uvedl u soudu Rath, kterého pobouřil příkaz k domovní prohlídce i v tomto bytě. Policie podle něj prý pouze bez důkazů spekulovala, "co všechno se tam mohlo dít". Prohlídky podle něj navíc povolil "místně nepříslušný soud".

mirkazam ( 2. září 2013 13:50 )

Tak obklad si dej ty ,obdivovatelko náfuky. Surfer to napsal správně. Narcis si tak fandil, že nepočítal, že by mohl dostat přes prsty. A ohánění se poslaneckou imunitou to jenom potvrzuje...

tochadda ( 2. září 2013 13:00 )

Tos musel za socialismu strašně trpět....i dnes je tě v pseudokapitalismu škoda.

tochadda ( 2. září 2013 12:59 )

Sledovat takto OdEsesáky od Klause po Topáka Kradouska, najdou rovněž haldy kompromitujících důkazů na zavření všech na podobnou dobu...

xxxx678 ( 2. září 2013 12:57 )

Mě třeba překvapuje,že jsi tak pracovně vytížený-a máš čas sedět na diskusi na Blesku....

tochadda ( 2. září 2013 12:57 )

Takže velkej zloděj - stát, okrade malého zlodějíčka Ratha....

Zobrazit celou diskusi