Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krkavčí matka porodila osm dětí, deváté zabila: Odsedí si 15,5 roku!

Žena z Chvaletic na Písecku zavraždila svou novorozenou dceru a zakopala ji na zahradě
Žena z Chvaletic na Písecku zavraždila svou novorozenou dceru a zakopala ji na zahradě  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
2. září 2013
09:16

Porodila celkem devět dětí, to poslední se však rozhodla zabít. Krkavčí matka Iveta H. (32) z Chvaletic na Písecku svou čerstvě narozenou dceru uškrtila, její tělíčko schovávala nějaký čas doma, až ji nakonec zakopala na zahradě. Za svůj hrůzný čin dostala u soudu 15,5 roku vězení.

Za vraždu novorozené dcery dnes uložil soud v Českých Budějovicích matce vražedkyni (32) z Písecka trest odnětí svobody na 15 a půl roku. Mrtvé novorozeně přitom Iveta H. podle vlastní výpovědi uškrtila po domácím porodu, několik měsíců tělíčko skrývala doma a pak jej zakopala na zahradě. Dnešní rozsudek však není pravomocný.

Při stěhování zakopala dcerku na zahradě

Dítě přitom porodila žena doma na záchodě. Těhotenství před okolím tajila a ani nenavštěvovala lékaře. U soudu pak líčila, jaké měla při porodu potíže - nedařilo se jí dítě přivést na svět, proto prý za něj zatáhla a přetrhla pupeční šňůru. "Pak jsem vzala tepláky, omotala jsem je kolem jejího krku a utáhla," uvedla obžalovaná, které hrozilo až 20 let vězení. Tělíčko, zabalené do županu a igelitového pytle, doma schovávala několik měsíců. Při stěhování k novému příteli však mrtvou dceru zakopala do země.

Vraždila ze strachu z ostudy

Státní zástupkyně Dagmar Šimáková přitom od začátku tvrdí, že nejde o klasickou vraždu novorozeného dítěte matkou. Za to by obžalované hrozil maximálně osmiletý trest. Podle soudních znalců je však obžalovaná schopná rozeznávat společenské normy. Ostatně i její odůvodnění činu je děsivé: "Udělala jsem to ze strachu z ostudy. Styděla jsem se za to, že jsem asi už podeváté těhotná," plakala žena u soudu.

"Od mládí měla problémy s chováním. Měla dvojky a trojky z chování, neprospívala ani na zvláštní škole. Kvůli kázeňským problémům nedokončila ani učňovský obor kuchař/číšník," upozornil však MF Dnes soudní znalec Václav Lukeš, který zpracoval psychologický posudek Ivety H.I podle něj dokáže emočně labilní a impulsivní žena rozeznávat společenské normy. Snadno je však překračuje.  

Děti skončily v ústavu a u manžela

Iveta H. přitom vrdí, že holčičku měla se svým manželem, se kterým však už v tu dobu nežila ve společné domácnosti. Spolu předtím zplodili sedm dětí, čtyři z nich však odložili do ústavu a následně si je osvojili jiní lidé. O dvě syny a dceru se nyní stará manžel se svou současnou družkou. Obžalovaná následně se svým přítelem otěhotněla znovu a letos v únoru se jí narodil chlapec. I ten je momentálně v kojeneckém ústavu. Vedle toho Iveta H. ještě dvakrát potratila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zelena.karkulka ( 2. září 2013 17:36 )

Až vyleze,nebude už fertilní,kráva-naštěstí

ejvm1712 ( 2. září 2013 14:33 )

Chovej se slušně.

popocatepetl ( 2. září 2013 11:25 )

Blesku blbne systém.

popocatepetl ( 2. září 2013 11:25 )

Co čekali? No asi sex, ne? Oni nevraždili, vraždila ona. Jeden z nich se také o 3 její děti stará, ona se nestarala o žádné. Vždycky si pod mostem najde nějakého ožralu, který nebude vědět, co dělá.

popocatepetl ( 2. září 2013 11:23 )

Co čekali? No asi sex! Oni nevraždili, vraždila ona. Jeden z nich se o tři její děti stará, ona se nestarala ani o jedno. Vždycky si pod mostem najde nějakého ožralu, který nebude vědět, co dělá.

Zobrazit celou diskusi