Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syrský diktátor vzkazuje Západu: Vyhlásíte mi válku a prohrajete!

Autor: simao, ČTK - 
29. srpna 2013
18:03

K Sýrii zamířily dvě ruské letadlové lodě a vypadá to, že Rusko dál stojí za prezidentem Asadem. Syrskému diktátorovi to vhání optimismus do žil. Vyhlásíte mi válku a prohrajete, vzkázal Asad na dálku prezidentu Obamovi a jeho podporovatelům. A britský premiér David Cameron již začal couvat. Situace kolem útoku na Sýrii je přesto dál značně napjatá.

Sýrii hrozí útok ze strany USA a jeho spojenců, syrský prezident Bašár Asad přesto srší optimismem. Jeho zemí přitom zmítá více jak dva roky občanská válka, on však tvrdí, že zásah ze zahraničí dříve či později očekával. "Od začátku krize čekáme na chvíli, kdy se objeví náš skutečný nepřítel. Vím, že vaše morálka je dobrá, že jste připraveni čelit jakékoli agresi a bránit vlast," pronesl Asad podle listu Al-Achbár před syrskými vojenskými představiteli. Syrský premiér Vaíl Halkí dodává, že Sýrie bude v případě zahraniční intervence "hrobem útočníků".

"Hrozba přímé agrese proti Sýrii jen zvýší naši oddanost hluboce zakořeněným principům a nezávislé vůli našeho národa," citovala pak dále Asada syrská televize. Prezidenta patrně těší úspěšný postup proti syrským rebelům, kdy vyhrává takřka na všech frontách. Asad vedle toho dál tvrdí, že chemické zbraně proti civilistům na předměstí Damašku nepoužila jeho armáda. Fotky otrávených nevinných dětí přitom obletěly svět a spekuluje se, kdo za jejich smrt může. Zda se staly nedobrovolnými mučedníky rebelů, nebo zda za jejich děsivou smrt může právě diktátor Asad.

Rusko vyslalo k Sýrii dvě válečné lodě, Cameron couvá

Syrský prezident má přitom řadu odpůrců, ale také zastánce. Rusko, Čína a Írán se postavily za Asada a před útokem Spojené státy varovaly. Rusko však již přistoupilo i k činům a k syrským břehům vyslalo dvě válečné lodě - raketový křižník Moskva a velkou protiponorkovou loď.

Americký prezident Obama s útokem váhá, svá slova mírní i britský premiér Cameron. Nejde o to stavět se na něčí stranu nebo podpořit syrskou opozici, nejde o změnu režimu, ale o reakci na válečný zločin, řekl ministerský předseda V. Británie v souvislosti s chemickým útokem v Damašku minulý týden. Jenže nyní tvrdí, že útok zváží, pokud se v Radě bezpečnosti OSN objeví "rozsáhlá opozice". Pro politické řešení krize se přitom dnes vyslovili francouzský prezident Hollande i německá kancléřka Merkelová. A někteří ruští experti nepočítají s útokem před summitem skupiny G20, který se bude konat v Rusku 5. a 6. září.

Syrské nebezpečí: Protivzdušná obrana a sebevražední letci

Syrská armáda se přesto podle nejmenovaného armádního činitel připravuje na nejhorší možnosti, které by spojenecký útok přinesl. "Pracujeme jako všechny armády světa na nejhorším ze scénářů. Budeme zemi chránit před útokem a připravíme podmínky pro náležitou odvetu," řekl tento zdroj agentuře AFP. Podle britského listu The Guardian plánují Syřané také nasazení sebevražedných letců a k útokům na americká letadla je prý připraveno 8000 lidí. "Pokud americká a britská armáda vyšle jedinou raketu, Syřané pošlou čtyři, a jestliže se do vzdušného prostoru dostanou jejich letadla, čeká je pekelná palba," uvedl podle britského listu další ze syrských důstojníků.

Sýrii totiž podle všeho chrání důmyslná protivzdušná obrana, kterou dlouhá desetiletí vylepšuje. A to i s vydatnou pomocí Sovětského svazu a poté Ruska. Spekuluje se, že v syrském vojenském arzenálu jsou i nejmodernější ruské protiletadlové komplety S-300. "Operace v Sýrii by byla daleko složitější než v Iráku v roce 2003 a nepoměrně rizikovější než v Libyi před dvěma roky," tvrdí letecký expert Jiří Ondrášek na serveru idnes.cz.

nejkaaaa ( 30. srpna 2013 21:18 )

Gratuluji i tková zkostnatělí Británie couvla.Tak koho zlanaří Amíci ted?Rozumný rgument poslanců, že po zkušenostech z Íránu kdy USA vyvolala hysterii se potvrdilo jen jedno, že jí vadí sekulární diktátoři.Lidé dobří nakonec dojdeme k tomu že vše začíná končí za atlantikem..napadá mne jestli by jejich politika a hledání pseudo důvodu měl takový koule a zinscenovala 11.září sama.Odbočím za 4 roky odtajní poslední procenta zpráv z atentátu na Kennedyho-takže pokud někdo v zájmech dokázal zabít svého demokratického prezidenta...

anonymous ( 30. srpna 2013 17:07 )

Válečný zločin ano, ale teroristů nikoliv Syrské armády. Zajímavé že o tom tady nikdo nepíše, že by zmanipulovaná média? http://www.infowars.com/rebels-admit-responsibility-for-chemical-weapons-attack/

itartas ( 30. srpna 2013 13:40 )

Reakce na válečný zločin? Když Amíci plenili Vietnam napalmem,když kontaminovali jejich lesy chemickými zbraněmi, že se tam ta půda bude ozdravovat ještě 100 let, tak to se nikdo neunavoval vysílat někam svá vojska v rámci válečných zločinů. Někdo už tomu musí udělat přítrž, aby Amíky jednou provždy přešla chuť rovnat ostatní země do latě.

ko.ko.tek ( 30. srpna 2013 11:55 )

nějka to nesleduji, o co se tam mydlí?

bubble01 ( 30. srpna 2013 05:10 )

Spojence jsme si vybrali už před léty Takže v klidu budeme zase agresoři ?... Chci připomenout, že i prastará demokracie v Řimě byla udržovaná silou. A ač to zní všelijak, tak import demokracie silou se nikdy neosvědčil ba naopak. Takže "soukmenovci" z NATO a jinde, by se měli snažit nevměšovat a maximálně vyhlásit embargo na Sýrii... Sleduji ten konflikt od začátku a vůbec mi tedy není jasné, kdo je ten padouch... když vzpomenu na Egypt, a být světovým politikem, tak rozhodně NEVÁLČIT v zemi, kde nikdo neví, kdo je ten hodný !!! PS: Je mi líto těch dětí, ale... Ty fotky, dle mého nejsou důkaz

Zobrazit celou diskusi