Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Americké odposlechy ze Sýrie: Poslal na děti plyn Asad, nebo povstalci?

Autor: ljš, ČTK - 
28. srpna 2013
20:49

Nikomu nic neudělaly, ale zemřely krutou smrtí. Kdo nese odpovědnost za život syrských dětí, které zagynuly při útoku chemickými zbraněmi zatím stále není jasné. Západní armády se však již podle zákulisních informací chystají k útoku...

Krátce po údajném chemickém útoku z 21. srpna nedaleko Damašku zachytila americká rozvědka několik zděšených telefonátů, ve kterých se špičky syrského režimu snažily získat informace o incidentu. To by podle blogu The Cable amerického zahraničněpolitického magazínu Foreign Policy mohlo vysvětlovat, proč jsou američtí představitelé přesvědčeni, že u syrské metropole zaútočily bojovým plynem právě jednotky autoritářského prezidenta Bašára Asada. Blog rovněž poznamenává, že zmíněné odposlechy vyvolávají otázku, kdo je za útok skutečně odpovědný.

Omyl?

"Byl útok z 21. srpna dílem nějakého syrského důstojníka, který překročil své pravomoci? Nebo byl úder přímo nařízen vysokými představiteli Asadova režimu?" napsal The Cable.

Američtí analytici si také nejsou jisti racionálními důvody, pokud nějaké vůbec byly, které mohly k chemickému útoku vést. Možná to byl jen nějaký generál, který uvedl v pohyb dlouhodobé bojové plány. "Také to mohly být jen špatné kalkulace Asadovy vlády," dodal The Cable.

Ať už byl důvod jakýkoli, vyvolal celosvětový hněv a přivedl administrativu amerického prezidenta Baracka Obamy ke zvážení útoku proti Sýrii.

"Nevíme, proč se to přesně stalo," citoval blog jistého představitele americké tajné služby. "Víme jen, že to bylo zatraceně hloupé."

OSN

Případ přímo na místě na damašských předměstích vyšetřují inspektoři OSN. Ti podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna k dokončení své práce potřebují v Sýrii ještě nejméně čtyři dny. Teprve poté by mohlo být o okolnostech případu jasno.

Damašek, který nyní čelí silnému mezinárodnímu tlaku, odpovědnost za použití nervového plynu odmítá. Z jeho použití naopak obviňuje povstalce a nově také USA, Británii a Francii, které prý teroristům s útokem pomohly.

Ruská média v čele s agenturami RIA Novosti a ITAR-TASS dnes přinesla zprávu, že členka nezávislé vyšetřovací komise OSN Carla del Ponteová přisuzuje odpovědnost za plynový útok rebelům a ne Asadovi.

Povstalci?

"Silné a hmatatelné podezření, zatím však bez nevyvratitelného důkazu" prý podle del Ponteové naznačují, že nervové zbraně nasadili povstalci. "Byla jsem docela ohromena prvními náznaky, které jsme dostali. Ukazují, že nervový plyn použila opozice," citovala ruská média známou švýcarskou právničku del Ponteovou.

Německý list Die Welt v této souvislosti napsal, že ruská média i agentury šíří staré výroky del Pontové. Ta podle Die Welt o zneužití plynu povstalci hovořila již letos v březnu. Stejné obvinění vznesla také v květnu, ale nezávislá vyšetřovací komise OSN, jejíž je členem, tehdy tuto možnost nepotvrdila.

"Cílem vojenské operace je změna režimu v Sýrii, nehledě na to, co Washington tvrdí," napsal na Twitteru o chystané intervenci šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov. Rovněž odmítl, že ruská média nyní využila jen starší prohlášení del Ponteové. Naopak tvrdí, že ho bývalá žalobkyně OSN učinila v pondělí. Podle agentury AINA se tak mělo stát během rozhovoru pro jistou švýcarskou televizní stanici.

pagg ( 29. srpna 2013 02:33 )

No, oni to třeba i vyšetří, ale buď přijdou na to, že za to může Assad a vtrhnou tam. Nebo to nevyšetří a vtrhnou tam stejně. A nebo to vyšetří, dojdou k tomu, že to udělali povstalci a vtrhnou tam stejně. On si Obama vždycky nějakej důvod najde. Stačí se podívat na Irák. Tam vtrhli kvůli chemickým zbraním a dodnes se žádný nenašli. Amíci si dělají co chcou a záminky si vždycky najdou, bohužel.

Zobrazit celou diskusi