Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Operace proti Sýrii na spadnutí! USA požádaly o uvolnění leteckých základen v Řecku

Autor: ČTK, simao - 
27. srpna 2013
10:47

Potrestání Sýrie za užití chemických zbraní krátkým, zhruba dvoudenním útokem podle všeho plánuje prezident Spojených států Barack Obama, kterým otřásla děsivá smrt stovek civilistů! USA již prý požádaly o uvolnění leteckých základen v Řecku pro své potřeby. A ministr zahraničí John Kerry tvrdí, že útok by byl oprávněný - syrský premiér Asad podle něj ničí důkazy o použití chemických zbraní.

Americký prezident Obama stále zvažuje vojenský úder proti Sýrii, ale vypadá to, že vše je na spadnutí. Útok by měl být omezený a relativně krátký, probíhající jen několik málo dnů. Má jít o výstrahu a trest za údajné použití chemických zbraní na civilní obyvatelstvo včetně dětí. USA se však prý chtějí vyvarovat hlubšího zapojení do syrské občanské války, která trvá již přes dva roky. "(Syrské) opozici bylo jasně řečeno, že akce k odstrašení od dalšího použití chemických zbraní režimem (prezidenta) Asada může přijít již v nejbližších dnech," řekl BBC zdroj, který se v pondělí v Istanbulu zúčastnil setkání zástupců západních mocností a opoziční syrské národní koalice, která v občanské válce bojuje proti jednotkám prezidenta Asada.

Udeří rakety námořnictva, nebo strategické bombardéry?

Varianty útoku jsou podle amerického tisku dvě - buď ho podnikne námořnictvo raketami s plochou dráhou letu, nebo vzlétnou strategické bombardéry s dlouhým doletem. Tomu by napovídalo, že Spojené státy již požádaly o uvolnění leteckých základen v Řecku. Útok by měl směřovat na strategické, pro Asada důležité vojenské cíle. Nesouvisí tak přímo s arzenály chemických zbraní, protože nikdo neví, kde a zda je prezident Asad skrývá. Ministr zahraničí USA John Kerry se však již nechal slyšet, že použití chemických zbraní při středečním útoku proti povstalcům, ale i civilistům na okraji Damašku se nyní už "nedá popřít". 

Šéf diplomacie USA Kerry: Odveta je oprávněná

Podle Kerryho se Asad "cynicky snaží" zahladit stopy. V Sýrii přitom momentálně na "místě činu" schraňují důkazy o chemických zbraních inspektoři OSN. Dnes však přerušili svou práci, patrně kvůli obavám před americkým zásahem. Jejich tým navštívil v pondělí i předměstí Damašku, kde umíraly bezbranné ženy a děti. Podle Kerryho jsou zjištění vyšetřovatelů OSN sice důležitá, ale nikoli nezbytně nutná ospravedlnění amerického dalšího postupu. Oprávnění odvety za použití chemických zbraní prý již "dokládají fakta, skýtá svědomí a nařizuje selský rozum". Američané jsou přesvědčeni o vině syrské vlády i kvůli tomu, že je známo, že pouze syrský režim má k dispozici chemické nálože a rakety, které jsou s to je shodit na vybrané místo. Rebelové prý takovou technikou nedisponují.

Syrská reakce: Našemu vítězství proti rebelům nezabrání

Syrská vláda však nadále spolu s Ruskem obviňuje z odpovědnosti za chemický incident povstalce. A obvinila šéfa americké diplomacie Kerryho, že chce obejít OSN ve stanovování viníka chemického útoku. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim také vyjádřil názor, že případný útok USA na Sýrii by neovlivnil vojenské akce, které v současnosti vede syrský režim proti povstalcům. "Pokud si myslí, že zabrání vítězství našich ozbrojených sil, pak se (USA) mýlí," řekl.

Rusko, Čína a Írán varují USA: Nabádají k opatrnosti

Američany před případným útokem přitom již varovaly Rusko, Čína a Írán. Ruské ministerstvo zahraničí nabádalo k "opatrnosti" a upozornilo, že by jeho následky mohly být katastrofální pro celý Blízký východ a severní Afriku. Podle agentury Nová Čína by byla operace "nebezpečná a nezodpovědná". Agentura navíc připomněla, že americká invaze do Iráku začala také po zámince, že Bagdád disponuje zbraněmi hromadného ničení, což se nakonec nepotvrdilo. 

Také Británie připravuje krizový plán pro zásah!

Také Velká Británie přitom připravuje krizový plán pro vojenský zásah v Sýrii. Tiskový mluvčí premiéra Camerona označil údajný chemický útok za "naprosto odporný a nepřijatelný" a dodal, že vyžaduje reakci mezinárodního společenství. Podle něj Británie zvažuje "přiměřenou odpověď".

nejkaaaa ( 29. srpna 2013 23:06 )

jen jim leží každý místní sekulární diktátor.Následuje pak expanze muslimských fundamentalistů a umře daleko víc lidí.Navíc není to dávno co USA poslala spolu s VB do Sýrie přece zbraně povstalcům,vida a jedna výpověd z OSN tvrdí že chem.zbraně použili sami povstalci, ta však zanikla ve změti těch krvežíznivých pijavic.Pamatujete pohádku šílené smutné princezny:jak na konci jsou v blátě v ringu jen ti dva rádcové.tak takhle by to měli udělat se všema.Jen přilevají vědomě zlo.Kur.va máme zasr.aných usmolených 60 let života v průměru všichni na téhle planetě.Kdyby šlo o dobro věci,ale jen jim jde zas a jen o prachy, stejně budou v penále jen nahatý,jako ostatní.Tenhle svět je fakt zralej na to aby se sám zničil.A bude klid,i ve vesmíru.. Nadsázka.Oblíbený skeptik Vonnegut napsal knihu Muž bez vlasti-DOPORUČUJU-jeho věta, že jen naiva si může myslet že tenhle svět má šanci na záchranu když u kdejakého břehu je připravena vodíková bomba.Kniha je trpká,psal jí na sklonku života,ale otevře vám oči o celé USA kde později žil.Je to člověk který sice jako Němec ale zajatec ve svých 17 letech musel dělat čističe v Dráždanech po náletu.Co to bylo?Chodil s plamenometem a čistil ten zbytek lidí co přežil někde ve sklepích, tak asi takhle.Kniha ve které se z toho vypsal se jmenuje Jatka č.5..píšu toho hodně, cválám spát.Uvidíme zahraniční web vydaly prohlášení že se v OSN nedomluvili,ale VB trochu couvla.Ok, šance na politiku je tady než na to válčení ze strany USA.Brou

marais ( 28. srpna 2013 20:46 )

ZAČ chtějí USA trestat Asáda ,on sám je jistě neštastný, že bojuje už 2 roky s islamistickým rebely, co vyjednávat o míru nechtějí, ale masakrují a okrádají obyvatelé.

anka ( 28. srpna 2013 00:11 )

scenar jeste neni jasny...Americe, Francii, Anglii se do toho nechce, stale jeste vysetruji, kdo pouzil chemicke zbrane....

anka ( 27. srpna 2013 23:00 )

bavime se o Syrii....kde uz 60 tisic civilistu bylo zavrazdeno - a svet se na to diva - a nevinni lide to odnaseji...

japos22 ( 27. srpna 2013 21:03 )

Tento scénář je příliš známý a trapný. Ještě není dořešené, zda byly chemické zbraně použité a kdo je použil a o akci proti syrskému režimu je rozhodnuté. Jediní, komu použití chemických zbraní mohlo prospět, byli tzv. povstalci, takže možnost provokace z jejich strany by se měla řádně prošetřit.

Zobrazit celou diskusi