Policie zadržela 62 lidí a už obvinila první extremisty. Škody došplhají až k deseti milionům. Ostravský primátor Petr Kajnar je přesvědčen, že k ostrým střetům došlo zejména proto, že se do města sjeli radikálové odjinud. Podle něj se v Ostravě daří sociální politiku řešit, i když ne zcela optimálním způsobem.

„Zajímalo by mě, kolik těch zatčených a případně obviněných bude skutečně z Ostravy,“ uvedl Kajnar. Demonstrace se zúčastnili mimo jiné i radikálové z Polska, například příznivci strany Narodowe odrodzenie Polski – Dzielnica Slaska.

Přijeli se pobít

„Nevylučujeme, že mezi podezřelými budou i lidé, kteří nepocházejí z Ostravska a přijeli sem třeba až ze zahraničí. Vzhledem k tomu, že těchto osob je 62, které stále prověřujeme, nemáme zatím přesné informace o tom, kolik je cizinců a osob žijících mimo Ostravu,“ řekla včera Blesku mluvčí severomoravské policie Gabriela Holčáková.

Stále více jsou Ostravané přesvědčeni o tom, že se extremisté sjeli do severomoravské metropole pobít. Stovky jich i přes zákaz úmyslně směřovaly do Přívozu, kde žijí početné romské rodiny a kde právě končila poklidná demonstrace Romů. Převážně maskovaní radikálové házeli po zakročujících policistech různé předměty, kameny, láhve, kusy cihel, kopali do štítů, útočili i pomocí tyče či kontejnery na odpad.

Padají první obvinění

Policie zadržela 62 výtržníků. Byli mezi nimi i podnapilí a mladistvé dívky. Včera obvinila první tři účastníky demonstrace. Z násilí proti úřední osobě a výtržnictví je stíhán mladík (20), kterému hrozí za útok na policisty až šestileté vězení. Ze stejných trestných činů je obviněn další mladík (20), který policistu kopnul do štítu a hrozí mu až čtyřletý trest. Třetím obviněným je muž (52), který byl už odsouzen za výtržnictví. Včera byl obviněn z přečinů hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a výtržnictví.

Fotogalerie
15 fotografií