Ostravský pochod se změnil v drama v době, kdy se chtěli radikálové odchýlit z trasy. Policie je k Romům nepustila, a to byl spouštěč divočiny. Barikády z popelnic, vzduchem létaly kameny, přes dýmovnice nebylo vidět, všude byly slyšet nenávistné pokřiky, které často rozčísly rány z rozbušek. Na tohle bude Ostrava dlouho vzpomínat…

To pochody v ostatních městech Česka měly pokojnější průběh. V Plzni policie zadržela 29 lidí, nicméně se jednalo především o odpůrce rasismu. V Brně, Českých Budějovicích, Duchcově či Jičíně byl celkem klid. V osmi městech se protiromských demonstrací a pochodů nakonec zúčastnilo zhruba 1500 pravicových radikálů a dalších lidí.

Kde všude se zatýkalo?

"Nejvíc problémů jsme museli řešit v Ostravě, kde jsme zadrželi 62 lidí, 29 osob jsme předvedli v Plzni, devět v Českých Budějovicích a jednu osobu v Duchcově," potvrdila ČTK mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková.Většina lidí se dopustila přestupků proti veřejnému pořádku i majetku, násilí proti úřední osobě, výtržnictví a poškozování cizí věci.

"Nejklidnější průběh byl podle nás v Jičíně, nemuseli jsme nijak zasahovat ani v Brně a Děčíně, kde se konaly jakési protestní happeningy," dodala mluvčí. Shromáždění proti "černému rasismu, policejnímu násilí a sociálnímu příkoří" svolali nespokojení občané také do Varnsdorfu, i tam byl podle dřívějších informací klid.

Divoká Ostrava: 21 zraněných policistů

K dění v Ostravě pak Ježková dále prozradila, že demonstranti zde ničili policejní a civilní auta a okolní domy a ohrožovali i přihlížející lidi. "Zranili 21 policistů. Podle našich informací zdravotníci ošetřili také čtyři demonstranty," dodala mluvčí.

Velkou roli sehráli policisté antikonfliktních týmů, podotkla. "Po 18:00 byl ve všech městech klid a bezpečno, policisté situaci již pouze monitorovali a řešili drobné události," doplnila. Krajská policejní ředitelství podle ní dál vyhodnocují poznatky a kamerové záznamy.

Fotogalerie
15 fotografií