Ostravský pochod byl jedním z několika, naplánovaných v rámci dnešní celostátní akce radikálů a romských odpůrců. Další protestní pochody se uskutečnily v Plzni, Českých Budějovicích, Duchcově, Jičíně a v Brně. Na tato města přitom bedlivě dohlíželi od samého rána policisté. Probíhaly i silniční kontroly, při kterých muži zákona zabavili řadu zbraní.

Zatímco v Českých Budějovicích, kde rasově motivované nepokoje vypukly kvůli střetům na sídlišti Máj, proběhl pochod poměrně v klidu a mezi jeho účastníky šli městem vedle radikálů i běžní občané, ke střetům s pořádkovými jednotkami došlo především v Ostravě na protiromské akci Stop rasovým útokům.

Pouliční bitva v Ostravě: 60 zatčených radikálů!

Demonstranti se totiž pokusili dostat do čtvrti Přívoz, pořádkové jednotky proti nim musely nasadit slzný plyn a dělobuchy. Odpůrců Romů se sešlo podle odhadů až osm set. Po konfliktech s policisty přitom přes 60 radikálů policisté zadrželi! Jsou podezřelí z výtržnictví, ublížení na zdraví nebo napadení úřední osoby.

V momentě, kdy s klacky, baseballovými pálkami, násadami od krumpáčů a kameny v rukou zaútočili, přitom již skončila akce romské iniciativy na náměstí Svatopluka Čecha, kde se podle policie sešlo dalších 600 lidí. Ti chtěli dát najevo svůj odpor proti rasismu a neonacismu. Samotní Romové měli na své akci několik pořadatelů ve žlutých vestách i takzvané koordinátory bezpečnosti. "Mým úkolem je hlídat, aby se lidé nerozcházeli z náměstí do bočních ulic, ale zůstali tady," řekl ČTK před zahájením akce jeden z nich.

První roztržku demonstranti z řad extremistů přitom vyprovokovali už při pochodu v Sokolské ulici, když slovně začali napadat Romy žijící v Domu na půli cesty, kteří pochod pozorovali z oken. "Demonstranti začali házet kameny a lahve, došlo k poškození budovy a ohrožení života a zdraví osob, které tam přebývají a policie začala organizovat zásah, který trval několik hodin," uvedl ČTK krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. Snímky z Ostravy pak nejvíc ze všeho připomínají pouliční válku.

Duchcov: Tentokrát bez větších potíží

Obavy panovaly také z toho, jak dopadne pochod radikálů v Duchcově. Podle organizátorů se sešlo 700 lidí, podle policie měla akce 250 až 300 účastníků. Dav sice vykřikoval hesla typu "Stop černému rasismu", město se však na dnešní protest řádně připravilo a účastníci pochodu prošli městem bez většího povšimnutí místních.

Video
Video se připravuje ...

Záběry z pochodu radikálů Duchcovem 24. srpna 2013 Blesk - Jana Ulrichová

Fotogalerie
16 fotografií