Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Filmaři z Hollywoodu uzavřeli část metra v Praze: Podívejte se, jak to tam vypadalo!

Autor: ČTK, simao - 
24. srpna 2013
09:57

Na koleje vyjely staré vagony, ve vestibulu se objevil nápis Moskva, všude kolem podivné sochy z dob stalinistického režimu. Hollywoodští filmaři si k obrazu svému přetvořili pražské metro, kde se v noci na dnešek natáčel film Child 44 (Dítě číslo 44) renomovaného režiséra Ridleyho Scotta. Dopravní omezení přitom budou pokračovat během celého víkendu. Kamery běží dál.

Natáčení hollywoodského snímku slavného amerického režiséra Ridleyho Scotta v noci z pátka na sobotu poprvé omezilo provoz pražského metra. Od 22:00 do 08:00 byl zastaven provoz na lince trasy B v úseku Smíchovské nádraží - Florenc, v sobotu 24. srpna a v neděli 25. srpna pak bylo naplánováno, že od 08:00 do 10:00 bude metro pouze projíždět stanicí Anděl.

Děj kriminálního dramatu je přitom zasazený do Sovětského svazu 50. let a tak právě vestibul stanice metra Anděl ozdobily tradiční motivy socialistického realismu. Po svém otevření v roce 1985 ostatně dostala tahle stanice jméno Moskevská. Provoz metra během dne nahradila tramvajová linka XB, která se dopravnímu podniku osvědčila během červnových povodní.

Primátor přiznává: Přesvědčil nás famózní Ridley Scott

Filmaře přilákalo do České republiky nejenom vhodné prostředí k natáčení a zkušenost tuzemských řemeslníků, ale také navýšené filmové pobídky. Stát vrátí filmovému štábu 20 procent toho, co na českém území při natáčení prokazatelně utratí.

Z údajů fondu kinematografie vyplývá, že šéfproducent snímku Ridley Scott by v Česku chtěl vydat za natáčení 940 milionů korun, z toho 550 milionů za české služby a produkty. "Dá práci 400 lidem na plný úvazek a kromě toho zaměstná další tři až pět tisíc lidí," uvedl Matthew Stillman s produkční společnosti Stillking Films. Sám Scott však patrně do Česka zkontrolovat natáčení svého snímku nepřicestuje. V pražském metru namísto něj diriguje filmaře režisér Espinosa, kterého si Scott vybral.

"Má to dvě strany mince. Rozhodovali jsme se, zda převáží omezení pro lidi v Praze, byť ne velké, a na druhé straně zase jakási reklama a prestiž pro Prahu. Jednali jsme o tom i s producenty, protože jejich požadavky byly původně větší. Nakonec jsme se dohodli, že metro bude zavřeno jen přes noc, kdy stejně nejezdí, a krátce ve večerních a ranních hodinách o víkendu. Nakonec benefity mírně převažují nad negativy," řekl serveru lidovky.cz pražský primátor Tomáš Hudeček.

Filmaři prý původně chtěli na dva dny úplně zavřít luinku do Florence po Smíchov. Na to město nekývlo. Hudečka však ke schválení osekaného plánu přimělo údajně i "famózní jméno" režiséra a producenta Ridleyho Scotta, který má za sebou natáčení takových šlágrů, jako je třeba Vetřelec, Blade runner, 1492: Dobytí ráje, Gladiátor nebo Americký Gangster.

anka ( 24. srpna 2013 15:30 )

navic kolik nasich lidi si pri tom nataceni privydela....

bernadette ( 24. srpna 2013 13:53 )

Nedělejte z toho drama, je to reklama a hlavně peníze pro město. Jsou prazdniny, tak to odnese jen pár turistů. Oprava D1 je větší problém.

mzop ( 24. srpna 2013 12:48 )

Je to Ridley Scott

dzelo ( 24. srpna 2013 12:04 )

Hollywood točí zase jeden ze svých přiblblých propagandistických filmů tak u to můsí naši zaprodanci asistovat.Si to mohli natočit v některé zemi kterou v poslední době přepadli a vydrancovali.Vietnamce na ně aby jim připoměli jak se utíká-slavná USArmy.

johnhardy ( 24. srpna 2013 10:28 )

Takže zase pejzů stín a hamižná dlaň? židovští jestřábi z Hollywoodu se za mrzký šekel roztahují po Praze

Zobrazit celou diskusi