Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech chtěl prý v Ugandě ukrást tříměsíční miminko!

V Ugandě se prý množí krádeže miminek. Do jedné takové se údajně zapojil i český občan
V Ugandě se prý množí krádeže miminek. Do jedné takové se údajně zapojil i český občan  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
23. srpna 2013
21:58

V africké Ugandě se množí případy krádeží novorozenců. Zapojeni do nich jsou údajně i lékaři a sestry z porodnic, které děti prodávají bezdětným ugandským párům, nebo cizincům! Do tohohle obchodu se přitom měl údajně zapojit i český občan, ovšem chytili ho.

V Ugandě minulý týden zadrželi českého občana, který neměl v pořádku dokumenty o adopci a pokoušel se zemi opustit s tříměsíčním miminkem! Bez bližších podrobností to dnes uvedla agentura AP, která zároveň upozorňuje na množící se krádeže v této zemi. 

Rodičům v porodnici vyměnili dceru za mrtvé dítě

A přináší i příběh Michaela Mubangizi a jeho ženy, která před rokem a půl porodila v metropoli Kampale dcery-dvojčata, následně jí řekli, že jedno dítě je naživu a druhé zemřelo. Mrtvé miminko pak rodiče odmítli s tím, že není jejich a testy DNA jim daly za pravdu. Někdo jim patrně vyměnil jejich živé dítě za mrtvé a Michael se rozhodl nemocnici žalovat... "Stále myslíme na to, kde je naše dítě. Říkáme si, co kdyby byla teď tady a mohla si hrát se svou sestrou?" uvedl Michael. Kdy se soud začne jejich případem zabývat, zatím není jasné.

Děti prodávají do ciziny

Podle místních aktivistů si lékaři takto přivydělávají, protože jejich platy jsou jinak velmi nízké. Za krádež dítěte hrozí až sedmiletý trest. Aktivisté ale kritizují i místní adopční systém. "Děti jsou prodávány do ciziny a vláda s tím nic nedělá," říká Marlon Agaba z organizace na ochranu dětských práv ANPPCAN.

Policejní statistiky z loňského roku přitom hovoří o 261 případech krádeží dětí, ty však zahrnují i případy, ve kterých figurují děti staršího věku, které jsou například podvodem donuceny k práci v zahraničí nebo které se staly obětí obchodu s bílým masem.

lug70 ( 24. srpna 2013 04:09 )

Nějaká soukromá zoo by mohla mít zájem.

vonamula ( 23. srpna 2013 23:51 )

negříka si mohl koupit třeba v OV nebo v Tanvaldu

fandamilan ( 23. srpna 2013 23:07 )

Tomuhle zkurvenému čechovi by za to usekl obě ruky a pro jistotu i nohy.Bože jak jsme zkurveně deilní národ.

montyjack123 ( 23. srpna 2013 22:47 )

 Opicky se nekradou.

Zobrazit celou diskusi