Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Egypt a trest smrti: Tyhle případy jsou noční můrou Petra K.

Petr K. tvrdí, že se smrtí manželky a dcery nemá nic společného
Petr K. tvrdí, že se smrtí manželky a dcery nemá nic společného  (Autor: Facebook, reprofoto TV Nova)
Autor: simao - 
22. srpna 2013
20:00

Ať už nevinný, nebo vinný, Petr K. uvízl v Egyptě a má rozhodně o čem přemýšlet. Naděje, že se dostane co nejdřív zpátky do Česka, přitom vyhasla. Moc nad ním má nyní egyptská prokuratura, která ho nechce pustit ze země. Hranice mezi současným statusem svědka a statusem obviněného je příliš tenká. Už jen proto, že byl Petr na místě tragédie. V případě odsouzení mu hrozí až trest smrti. Co to v Egyptě znamená?

Rodina a známí Petra K. (35) samozřejmě doufají, že tenhle příběh bude mít dobrý konec. A že se Karviňák dostane ze země, kde o život přišly jeho manželka Monika (†36) a dcera Klárka (†8). Scénářů toho, co se může dál dít, je však několik. Útěk nepřipadá příliš v úvahu, ačkoli má Petr svůj pas a policie ho nehlídá. Přes letištní kontrolu by se však nedostal. Oficiální vydání do Česka pak stále blokuje egyptská prokuratura. 

Situace je komplikovaná i proto, že Česko a Egypt nemají uzavřené smlouvy o vydávání. A tak nezbývá, než čekat na závěry egyptského vyšetřování. Je tu samozřejmě možnost, že egyptská policie Petra K. očistí od nařčení, že na smrti své rodiny nese podíl. Jenže Petrovi přitěžuje, že byl v době smrti otrávených Češek na místě činu. A reagoval prý při oznámení jejich úmrtí poněkud podivně a údajně s prodlením.

Pokud dojde k Petrovu obvinění, třeba jen z pozdního poskytnutí pomoci, poputuje do egyptské vazební věznice. Už jen pobyt tady není žádný med, obvinění zde čekají často dlouhou dobu, než se vůbec dostanou k soudu. A egyptské soudnictví je kapitola sama pro sebe. Zásadní rozdíl je pak v tom, že v Egyptě na rozdíl od Česka hrozí v závažných případech i trest smrti! Tedy trest, který byl v Československu zrušen v roce 1990.

Egypt a trest smrti: Jak to tam s ním je?

Zatímco hlasy po znovuzavedení trestu smrti u nás zůstávají nevyslyšeny, v Egyptě vychází ze staletí zavedených praktik. V minulosti byla běžná zásada "oko za oko" podle islámské práva šaría. Travič byl otráven jedem (louhem), vrah také třeba mohl být s těžkým závažím vyhozen z loďky uprostřed Nilu a na jeho těle si mnohdy "pochutnali" nilští krokodýli. V současnosti se však v Egyptě popravuje už "jen" dvojím způsobem. Pro civilní obyvatelstvo platí trest oběšením, pro armádní představitele zastřelením. Tresty smrti se přitom dávají v Egyptě i za úkladné a předem naplánované vraždy.

K trestu smrti však byli v nepřítomnosti odsouzeni také tvůrci náboženského snímku Nevinnost muslimů, který v muslimském světě vyvolal kvůli parodování proroka Mohameda rozsáhlou vlnu nepokojů. Trest smrti pak dostalo za násilnosti při fotbalovém utkání 21 fotbalových fanoušků za masakr na stadionu v Port Said, kde při střetech domácích ultras a příznivců káhirského klubu Al Ahlí zemřelo 74 lidí.

Počet popravených se však v Egyptě výrazně snižuje. Odsouzení k trestu smrti totiž automaticky neznamená vykonání exekuce. Třeba za rok 2010 bylo podle stránek deathpenaltyworldwide.org odsouzeno 185 lidí, popraveni byli čtyři vězni.

Odsouzený Brit čeká na výsledek odvolání. Dlouho...

Poměrně známý je také případ britské důchodce Charlese Ferndalea (74), který si k lepší penzi v Egyptě přivydělával jako novinář na volné noze a k trestu smrti byl odsouzen za pašování hašiše. Zatčen byl v roce 2011 v Marsa Alam a dodnes v egyptském vězení čeká na výsledek svého odvolání. Tvrdí však, že je nevinný a jeho jachtu k přepravě drog zneužili. Myslel si prý, že převáží zásilku pro známého.

Jeden Čech v Egyptě, druhý v Indii

Zatímco v případě Petra K. platí nadále presumpce nevinny, protože mu podíl na vraždě nijak dokázán nebyl a on sám se všem nařčení brání, jiná je však situace dalšího Čecha, který se zapletl do smrti Češky v zahraničí. Pavel N. (19) se podle indické policie k ubodání Markéty H. (†23) přiznal. Což u egyptského nedobrovolného "hotelového" vězně Petra K. neplatí.

Jenže pokud ho egyptská policie obviní, jeho situace se dramaticky změní. Sám egyptský prokurátor by však mohl iniciovat předání celé kauzy české justici. "Orgánem příslušným v ČR k rozhodnutí o převzetí trestní věci z ciziny je výlučně Nejvyšší státní zastupitelství, které při posouzení takové žádosti cizího státu musí mimo jiné posoudit také účelnost trestního stíhání a reálnou možnost našich orgánů trestní řízení provést," uvedla pro server tn.cz mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

jana247 ( 23. srpna 2013 21:37 )

jentakjen - máš pravdu ve všem

jana247 ( 23. srpna 2013 21:33 )

jana247 ( 23. srpna 2013 21:32 )

jana247 ( 23. srpna 2013 21:29 )

Jasně, na co mu pravnika pokud je nevinný tak se obhájí sám

jana247 ( 23. srpna 2013 21:23 )

Zobrazit celou diskusi