Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bulharsko se už neomlouvá! Sovětský památník umyl ruský spolek

Autor: ČTK, šim - 
22. srpna 2013
12:28

Jen jeden den přežil nápis „Bulharsko se omlouvá“ na památníku sovětské armády v Sofii. Uplynulo 24 hodin od 45. výročí sovětské okupace Československa a pomník, který byl natřen narůžovo podle vzoru českého tanku, je už zase v původním stavu.

Vyčištění podle deníku Dnevnik financovalo sdružení Bulharsko - Rusko, které se již na podobné akci podílelo v roce 2011, když byli vojáci na památníku přebarveni na americké komiksové hrdiny. Uvedli to lidé, kteří na památníku v noci na dnešek pracovali, tuto informaci ale zatím nikdo oficiálně nepotvrdil. Šéfka sdružení Svetlana Šarenkovová ovšem již dříve naznačila, že její organizace se i tentokrát o celou záležitost postará.

"Znovu památník umyjeme. Najmeme si firmu, se kterou jsme spolupracovali v minulosti. Myslím si, že ve čtvrtek ráno už bude památník čistý," řekla Šarenkovová ve středu večer deníkü Standart. "Chceme, aby byl monument, který připomíná smrt milionů lidí, zase v pořádku," dodala. Přebarvení soch je podle ní vandalstvím.

Dva roky pro autora

Člověku, který památník pomaloval, hrozí obvinění z výtržnictví. Za něj může v Bulharsku dostat až dva roky vězení. Sofijská prokuratura již zahájila vyšetřování tohoto trestného činu, k dispozici má záběry z kamer v okolí monumentu.

U obyvatel Sofie vyvolalo přebarvení památníku velký zájem a množství z nich k monumentu ve středu zamířilo, aby se u něj mohli vyfotografovat. Většina z těch, se kterými na místě mluvil reportér listu 24 časa, si nemyslela, že jde o vandalství. Považovala to za umění, jehož vzkaz naopak vyzdvihovali.

Bulharsko bylo jedním z pěti států východního bloku, které do Československa před 45 lety poslaly své vojáky, kteří měli pod vedením Sovětského svazu potlačit reformní proces.

Inspirace tankem

Kdo za obarvením památníku stojí, není jasné. Bulharské deníky v této souvislosti poznamenávaly, že podobnými akcemi v Česku proslul výtvarník David Černý, který přebarvil v roce 1991 na růžovo rovněž památník sovětským vojákům - tank z druhé světové války.

mortis69 ( 22. srpna 2013 23:48 )

A za co? Kdy se Rusáci omluvili třeba Maďarům a celé víchodní Evropě za teror,který za čtyřicet let napáchali

mortis69 ( 22. srpna 2013 23:40 )

Nezáleží na výsledku voleb,ale na tom,jak se k tomu normální lidi dokážou postavit.Ať tak-či tak pořád budu dělat řemeslo a živit sám sebe

itartas ( 22. srpna 2013 17:42 )

Kdo by se měl omlouvat, tak je to Česko a to především Srbům. Teď mne tak napadá, že se Zeman na toto téma ještě nevyjádřil. To mělo být první co měl udělat, ale jak je vidno zdráhá se, aby se velký bratr na něho nenaštval, prospěchář jeden!

mortis69 ( 22. srpna 2013 16:35 )

Jóóó a kolik památníků,soch a dalších hodnotných děl zničili komunisti,jen proto,že se jim nehodili k tý jejich poblouzněný ideologii Tady soudržka Fortinová obhajuje neobhajitelné,ale je fakt,že byla natolik zblblá režimem,že by jí nepomohl ani Jáchymov a bude si chrochtat dál v tom svým bludu

cipisek134 ( 22. srpna 2013 14:28 )

stofan: Taky mi to tak připadá, že za bolševika práskala lidi.

Zobrazit celou diskusi