Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tragédie při rallye v Lopeníku: Za smrt čtyř dívek může komisař, tvrdí policie

Autor: ČTK, sch - 
16. srpna 2013
13:46

Když stály u cesty a mávaly projíždějícím sporťákům, asi vůbec netušily, že by je mohlo potkat nějaké neštěstí, natož smrt. Čtyři mladé dívky zemřely při tragické nehodě na rallye v Lopeníku, když jeden ze sporťáků vylétl z trati. Dlouho se nic nedělo, až teď padlo obvinění. Za jejich smrt může traťový komisař (22), který je pustil k trati.

"Podle trestního zákoníku šlo zřejmě o nedbalost mladého traťového komisaře. I když do jisté míry udělaly chybu i divačky, že porušily předpisy a šly blíže k trati. Pokud by je však komisař včas vykázal do bezpečné zóny, tak jak mu to nakazují národní sportovní řády, k fatální nehodě dojít nemuselo," uvedla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Vyšetřovatelé připustili, že nehoda vznikla jezdeckou chybou řidiče a podepsal se na ní i silný poryv bočního větru. Jízda jezdce se ale nijak zásadně neodlišovala od ostatních soutěžících. Závod byl navíc řádně schválený a konal se na uzavřené trati s tím, že o bezpečnost v okolí se postará pořadatel. Ten také musí polde policie zajistit, že v nebezpečné blízkosti nebudou žádní diváci.

Podle otce oběti se to dalo čekat

„To se dalo čekat. Nemíním se k tomu vyjadřovat. Myslím si své  a bojíme se, aby to, jak to dopadlo, nebyla předzvěst další tragedie,“ sdělil Břetislav Čaňo (45) z Nivnice, otec Natálky (†20). Podle jeho slov se ho idalších rodičů dotklo, když pořadatel poskytl televizím kamerový záznam z projíždějícího závodního vozu.

Nikdo si nedokáže představit, co jsme prožili

„Dělali všechno proto, aby ukázali, jak jsou bez viny. Naše mrtvé děti ukázali asi po čtyřech měsících celému národu a nám na záběrech živé z místa neštěstí. Viděl jsem dceru Natálku, Beatku. Kdyby to bylo pro policii, je to v pořádku. Ale to, co provedli, bylo naprosto něco hnusného. Nikdo si nedovede představit, co jsme prožívali,“ dodal Čaňo.

Hodili to na mladého kluka

Lidé z Lopeníku to tušili, ale jsou rozčarováni. „Hodili to na mladého kluka. Kdyby zařídili pořádné komisaře, ze kterých by měli mladí respekt, tak to tak nedopadlo,“ konstatoval starší muž, který nechtěl sdělit jméno.

gabreta ( 25. srpna 2013 19:47 )

Seš vůl a nevíš co meleš.Jasně ředitel závodů řekl veřejně v televizi že ten kluk a dokonce i ty dospělý holky prošli řádným školením traťových komisařů!!Máš představu že by tohle veřejně prohlásil když byl všetřovanej a nemohl by to podložit podepsanejma prezenčkama??A nech keců o amatérech,když nevíš jak dlouho ti kluci závodí!

nectibulvar ( 23. srpna 2013 09:56 )

Věděli, všichni a to hodně dlouho předem.

antibulvar12 ( 23. srpna 2013 09:51 )

Nemluvíte náhodou o sobě? Co vy víte o té nehodě, co vy vůbec víte o rally? K tomu dementnímu článku. Organizátoři akce za to nemůžou, tuhle nehodu způsobil jedinec, tedy ten mladý kluk, který měl zakázaný prostor hlídat a nikoho tam nepouštět. Dokonce tam byla i cedule "zakázaný prostor", předpokládám, že holky uměly číst... Citace z článku : „Hodili to na mladého kluka. Kdyby zařídili pořádné komisaře, ze kterých by měli mladí respekt, tak to tak nedopadlo,“ . Pokud vím, tak holky byly s tím klukem pořadatelem známé, nemyslím si, že tohle bylo o respektu, ale možná spíš o "dobré vůli" kluka je tam nechat se divát se "známosti". Na rally jezdím několikrát každý rok a znám přístupy organizátorů, ať jsou mladší nebo starší, vždycky vás ze zakázaných prostor vyhodí. Tady se tak bohužel nestalo. Uznávám, že mladý kluk organizátor je chudák, bude to mít celý život před očima, ale byla to hold velká chyba a on vědel, co dělat. K další věci : Vinit řidiče je naprostý nesmysl. Řidič rally má právo udělat chybu, vyletět z trati, organizátoři mají však povinnost tyto potencionálně nebezpečná místa zabezpečit páskama, nebo zakázaným prostorem, jako v tomhl e případě. Jinak pro ty, co mají rally jen jako zábavu ubohých zbohátlíků, bych rád něco napsal. Rally je sport, který tu má nesmírnou tradici již od pravěku motorsportu. Je pravda, že je to opravdu drahý sport, na který se bez sponzorů neobejdete. Často ti kluci tráví dny a dny na dílně a pracují na svém závoďáku, nechaj v tom třeba většinu své výplaty. Moc se o tom neví, ale taková Barum rally bývá nejnavštěvovanější akcí v ČR. Kde jinde se prodá čtvrt milionu lístků? Nemýslíte, že to nemá pro obce, pak přínos? Na Zlínsko se sjedou lidi z celé Evropy a celému kraji se zvednou tržby, popularita. Tovární týmy, včetně české Škody, dávají do rally a na vývoj jejich vozů desítky, možna stovky milionů ročně. To vše k zlepšení komponentů automobilu a lepší marketing. Nechci tady rally vychvalovat, spíš jen některým zlepšit nadhl

nectibulvar ( 23. srpna 2013 09:50 )

Policie ČR, které je takový závod oznámen týdny předem a zajišťuje uzavření takové traťe je "statní zaměstananec". Takže to není argument.

nectibulvar ( 23. srpna 2013 09:49 )

Byl jsi někdy na Tour De France? Tam se obyvatel celý den ze soukromého pozemku ani nehne v době konání závodu. Nebo si myslíš, že babička si vyjde z plotku svého baráčku, přeskočí projíždějícího Kreuzigera a zamíří do obchodu na mléko? Kolega se nedávno z tour vrátil a o omezení vyprávěl. Jsou opravdu silná. A cyklista, který při jakémkoliv závodě ve vysoké rychlosti trefí diváka byť na soukromém pozemku nemůže být nijak hnán k odpovědnosti. Taková událost je obyvatelstvem přijímána jako fakt a je akceptována, i když často nelibě. Ne každého přece musí zajímat cyklistický nebo automobilový závod. Ale je to vždy otázkou pohledu. Mě se taky nikdo neptal, když v mé obci probíhaly v parku slavnosti, byly stánky, kolotoče, kapely. A já nemohl projít na své oblíbené místo, matky s dětmi se nedostaly na pískoviště, pohyb byl omezen. Nikdo se nikoho na nic neptal.

Zobrazit celou diskusi