Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Petra K. drží v Egyptě: České policii jsem nahrál výpověď na diktafon, vzkazuje

Petr K. tvrdí, že se smrtí manželky a dcery nemá nic společného
Petr K. tvrdí, že se smrtí manželky a dcery nemá nic společného  (Autor: Facebook, reprofoto TV Nova)
Autor: simao, ČTK - 
16. srpna 2013
05:21

V jeho bytě i garáži v Karviné hledali včera kriminalisté případné stopy, vedoucí k odpovědi, proč na egyptské dovolené zemřely jeho žena Monika (†36) a dcera Klárka (†8). Petr K. (35) zůstává v Egyptě a na dálku se snaží bránit - s českou policií prý sám a dobrovolně spolupracuje. A chce očistit své jméno od spekulací, že rodinu zabil. Prý již do Čech poslal z Egypta nahrávku se svou 40minutovou výpovědí.

Jeho manželka a dcera zemřely na dovolené v Egyptě 30. června a ve středu měly v Karviné pohřeb. Petr K. zůstává v Egyptě kvůli probíhajícímu vyšetřování, domů ho pustí až po jeho ukončení. Samozřejmě v případě, že nebude označen za viníka.

"Já nemám co skrývat. Už jsem vzkazoval přes svojí sestru, že budu policii k dispozici co se týče veškerých prohlídek, že nemusí mít na to ani povolení, že jim zpřístupním, co budou chtít," tvrdil však Petr v rozhovoru pro server tn.cz poté, co do jeho domu včera vtrhli policisté na domovní prohlídku. Na to, že teprve před dvěma dny sledoval na dálku pohřeb své rodiny, působil neuvěřitelně vyrovnaně...

Z bytu mu policisté odnesli počítač a léky, na místo přitom dorazili právě v doprovodu Petrovy sestry, která působí v roli jakési spojky. Kriminalistů bylo pět a byt prohlíželi vskutku důkladně. Včetně škvír u stoupaček. Zabrousili i do garáže.

Poslal do Čech nahrávku s výpovědí

Sám Petr jim však údajně již poskytl vyšetřovací materiál. "Pomocí mobilního telefonu jsem na diktafon nahrál svou výpověď. Nahrávka má 40 minut. Popsal jsem den předem a ten osudný den, co se stalo, jak to probíhalo, veškeré detaily, co jsem si vzpomněl," dodává v rozhovoru. Netuší prý, jak celé vyšetřování dopadne, ale nadále tvrdí, že na smrti Moniky a Klárky nemá vůbec žádný podíl. "Chci, aby se zjistilo, co mojí manželku a dceru zabilo," tvrdí.

Dostane ho ze země egyptská krize?

Vedle toho však chce Petr také opustit Egypt. A využít k tomu neklidnou politickou situaci - demonstrace mezi zastánci a odpůrci svrženého prezidenta Mursího uvrhly zemi na pokraj občanské války. Protestuje především Muslimské bratrstvo, které žádá prezidnetův návrat do funkce. Jen při středečních srážkách zahynulo přes 650 lidí a dalších 4000 bylo zraněno. A před cestami do Egypta varují již i Spojené státy. Jejich ministerstvo zahraničí dokonce vyzvalo Američany, aby Egypt opustili. O egyptské krizi pak v noci na dnešek na neveřejném zasedání jednala i Rada bezpečnosti OSN.

Doposud se však zatím tvrdilo, že letoviska, kam míří zahraniční turisté, jsou bezpečná. Byl to i případ Hurghady, kde Petrova žena a dcera zemřely na záhadnou otravu. Jenže i zde již došlo k násilnostem, které si připsaly první oběť právě z řad Muslimského bratrstva. Dostane houstnoucí situace v zemi Petra zpátky do vlasti a na dosah českých úřadů?

Podle české diplomacie se středeční incident v Hurghadě stal na policejní stanici a ČR ho, podobně jako ostatní země EU, nevyhodnocuje jako dramatický, řekla ČTK mluvčí ministerstva Johana Grohová. Nadále platí upozornění diplomacie, že turisté nemají opouštět turistické resorty a jezdit do rizikových míst. A nepokoje v Eyptě sleduje česká diplomacie s obavami. Petr K. naopak s nadějí.

poletucha ( 16. srpna 2013 10:59 )

jo taky se mi zda

hopus ( 16. srpna 2013 10:38 )

Mas pravdu, taka vypoved nema ziadne pravne opodstatnenie, nie je ziadnym dokazom, je to len zbytocna iniciativa blbca

hopus ( 16. srpna 2013 10:30 )

Presne tak, ziadne ustne suhlasy pana P.K. nemaju ziadne pravne opodstatnenie a silu - na jeho suhlas sa mozu kriminalisti vykaslat - dolezity a potreby je suhlas sudcu a nie nejakeho P.K.

hopus ( 16. srpna 2013 10:26 )

hopus ( 16. srpna 2013 10:25 )

Zobrazit celou diskusi