Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Voják (23) ve Francii chystal útok na mešitu: Už jednou se o atentát pokusil!

Voják chtěl zaútočit na mešitu ve francouzském Lyonu
Voják chtěl zaútočit na mešitu ve francouzském Lyonu  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
11. srpna 2013
23:19

Ve Francii zadrželi třiadvacetiletého vojáka, který údajně připravoval atentát proti mešitě v oblasti Lyonu. Patří k extrémní pravici a o jeden útok na mešitu se pokusil už loni. O případu dnes informovalo francouzské ministerstvo vnitra.

Muž byl vyslechnut na armádní letecké základně Mont-Verdun u Lyonu. Podle prvních informací chtěl použít k útoku na mešitu v lyonské oblasti střelnou zbraň. Loni se o útok pokusil u Bordeaux, kde hodil na vstup do mešity zápalnou lahev. Nikomu přitom neublížil a nezpůsobil ani závažné hmotné škody.

Muž byl podle dnešní zprávy čtyři dny zadržován v zařízení zpravodajské služby DCRI a dnes byl předán protiteroristickému oddělení v Paříži.

V pětašedesátimilionové Francii žije podle odhadů šest milionů muslimů, z nichž někteří se radikalizují. Loni islámský extremista vraždil vojáky a židovské děti na jihu země. Protimuslimských nálad využívá k posílení svého vlivu francouzská krajní pravice, která loni zaznamenala velmi dobré výsledky v prezidentských i parlamentních volbách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi