Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neměly ani na její pohřeb: Čtyři sestry připravila o mámu (†50) rakovina

Autor: shp - 
6. srpna 2013
19:41

Slovenky Anička (10), Žaneta (15), Vladimíra (17) a Zdenka (21) pláčou pro svou milovanou už více než týden. Od té doby jsou bez maminky a absolutně bez peněz. Pohřeb Zdenky (†50) museli zaplatit příbuzní, její dcerky na něj neměly.

Děvčata sice mají otce, ale ten se s jejich mámou rozvedl, nemá práci a pobírá sociální dávky jen 1550 korun měsíčně. Anička chodí ještě na základní školu a na maminku stále myslí. „Měla jsem ji velmi ráda. Jsem velmi smutná, že nás opustila tak brzo,“ řekla Novému Času.

Dcerám moc chybí

Její sestra Žaneta je též školačka. „Je mi stále do pláče. Bez mamky je mi na tomto světě smutno. Ještě že mám sestřičky,“ řekla dívka, která chodí do osmé třídy. Vladimíra se učí na cukrářku. „Hodně ráda jsem pekla i doma. Mamce moje sladkosti chutnaly. Tak ráda bych ji ještě potěšila,“ prohlásila smutným hlasem.

Pomoc od sociálky

Dívkám již radí sociálka, která chce nejstarší Zdence pomoci, aby sestry získala do péče. „Zdenka musí dostat od soudu rozhodnutí, že jsou sestry svěřené do její péče. Potom může požádat o dětské příspěvky i o dávky v hmotné nouzi,“ prohlásila zástupkyně ředitelky Úřadu sociální péče o rodinu.

mememumu ( 7. srpna 2013 15:53 )

Tys byl za totáče taky dítě, mamlasi. A hlavu v něčí prd*li máš celoživotně. Doufejme, že už to nebude dlouho trvat.

mememumu ( 7. srpna 2013 11:00 )

Zdravotnictví bylo na podstatně horší úrovni, než dnes (a i než tehdy ve vyspělém světě). Byl tragický nedostatek přístrojů a léků, přístup k nim byl podstatně omezenější, než dnes. O děcka by bylo "postaráno" hůř, než dnes - prostě by je šoupli do dětského domova(tam mohou skončit i dnes, ty sociální jistoto vymaštěná), ne-li rozděleně do více domovů. Dnes jsou i jiné, daleko rozumnější možnosti, které udrží děti pohromadě v prostředí daleko bližším rodině. A že se nepsalo o rakovině jsem nikde nepsal, debile pologramotná.

miap ( 7. srpna 2013 04:49 )

mememumu - Mate uplnou a naprostou pravdu. Kazdy narika a knuci,ale neuvedomi si,ze za minuleho rezimu byla umela zamestnanost,takze plat dostavali i ti,kteri nepracovali.A kdyz meli malo,tak si k penezum nebo materialu vzdycky nejak pomohli.A stat nas vsechny uzivil.Nebyl to luxus,ale na frontu v samosce to stacilo. Proste - mluvite mi primo ze srdce - diky za prispevek!!

ericssonsony ( 7. srpna 2013 00:09 )

Vedel by niekto aj povedat, kde to je a ako sa volaju?? neko sa to neviem v clanku docitat.

mememumu ( 7. srpna 2013 00:01 )

Jestli je to na mě, vylízaný mamlasi, tak před rokem 89 jsem viděl bezdomovce, exekutora i žebráka. A ano, bavím se o ČSSR. A ne o Praze. Jestli to nebude tím, že jsem na rozdíl od tebe neměl celý život hlavu v čísi ***i.

Zobrazit celou diskusi