Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel nejstarší muž Česka: Karel Kašpárek se dožil 107 let!

Karel Kašpárek oslavil 107. narozeniny loni v prosinci.
Karel Kašpárek oslavil 107. narozeniny loni v prosinci.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
5. srpna 2013
17:09

V Náchodě v noci na dnešek ve spánku zemřel nejstarší muž České republiky Karel Kašpárek. Potvrdila to vrchní sestra náchodského domova důchodců Bronislava Kubíčková. Kašpárek vloni v prosinci oslavil 107. narozeniny.

Kašpárek žil v náchodském domově důchodů posledních 12 let. "Už byl unavený, byla navíc velká horka. Chtěl už umřít, ale do poslední chvíle byl fajn," řekla serveru iDNES.cz Kašpárkova vnučka Renata Bednaříková. Kašpárek byl ještě vloni soběstačný. "Během svého pobytu v našem zařízení si získal velkou oblibu u ostatních klientů pro svou veselou, družnou povahu a neutuchající ochotu pomáhat," řekl v roce 2011 ředitel náchodského domova Václav Voltr.

Karel Kašpárek se narodil v náchodské městské části Běloves a do svých 90 let pracoval jako truhlář. Vychoval jednoho syna.

Nejstarší obyvatelkou Česka je podle dostupných informací Evangelie Čarasová pocházející z Řecka, která v polovině února oslavila 109. narozeniny. Česká správa sociálního zabezpečení v červnu uvedla, že v České republice žije 850 stoletých a starších, 712 žen a 138 mužů. Dlouhověkých lidí postupně v České republice přibývá, v červnu před třemi lety jich úřad evidoval 686.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anka ( 5. srpna 2013 18:17 )

ale musim priznat, ze vetsina duchodcu pres 86 co by si jeden myslel, ze jim tak 66 jsou zeny....

anka ( 5. srpna 2013 18:16 )

hm...nastesti nemate pravdu...ja znam osobne asi 15 lidi pres 86 let - ridi auto, denne chodi cvicit, jezdi na kole, jezdi na lyzich, chodi do kostela, kde maji spoustu kamaradek a pracuji...

Zobrazit celou diskusi