Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Evropský soud rozhodl: Čeští policisté týrali zadrženého muže

Podle Evropského soudu pro lidská práva policie zacházela se zadrženým ponižujícím způsobem
Podle Evropského soudu pro lidská práva policie zacházela se zadrženým ponižujícím způsobem  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, ljš - 
30. července 2013
13:54

Bití, bolest a ponižování. To údajně čekalo osmapadesátiletého muže na policejní služebně v Aši. A to vše jenom proto, že u sebe neměl občanku, když se vracel domů! Evropský soud pro lidská práva nyní potvrdil, že muž zásah proti němu byl nepřiměřený.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku minulý týden odsoudil vůbec poprvé Českou republiku za nelidské a ponižující zacházení se zadrženým na policejní služebně.

"Osmapadesátiletého muže z Aše policisté v roce 2010 bezdůvodně zavřeli do cely a bolestivým způsobem spoutali," sdělila dnes novinářům právní ředitelka Ligy lidských práv Zuzana Candigliota. Podle právníka poškozeného ČR porušila právo nebýt mučen a podroben krutému a ponižujícímu zacházení, které zaručuje Evropská úmluva o lidských právech. Verdikt zatím není pravomocný.

Podle Candiglioty policisté Vladimíra K. zadrželi a chtěli jej zavřít do cely, tomu se však muž začal slovně bránit. Proto mu policisté zkroutili ruku za záda a v cele mu ji připoutali k úchytu ve stěně. "Po krátké době mu připoutali i druhou ruku, spoutali nohy a nechali ho bolestivě viset za ruce," popsala žena počínání mužů zákona. Policisté prý muže také bili pěstmi do hlavy, zad i hrudníku. Zranění v těchto oblastech potvrdila lékařská zpráva.

Bili ho

Sám poškozený dnes novinářům řekl, že jej hlídka městské policie žádala o prokázání totožnosti asi 50 metrů od domova, když se vracel z baru, přestože ho strážníci osobně znali. Muž neměl občanský průkaz u sebe, a proto jej městská policie odvezla na služebnu, kde si jej vyzvedli státní policisté, kteří ho umístili do cely. "Podrazil mě nohy, začal mě bouchat do spánků, byl jsem téměř v bezvědomí," vylíčil praktiky policistů napadený. Po nějaké chvíli jej prý policisté odpoutali a pustili domů.

Poškozený muž podal následně trestní oznámení, obrátil se také na Ústavní soud, za pravdu mu dal ale po více než dvou letech až soud ve Štrasburku. "Jediný, kdo konstatoval pochybení, byl ombudsman (Pavel) Varvařovský," uvedla Candiglioty. Podle ní byla policejní inspekce nečinná a podezření řádně nevyšetřila. "Například policisty vyslechla inspekce až po třech měsících," dodala právnička.

Chce odškodnění

Muž se domáhá odškodnění 100.000 korun. Evropský soud však zatím žádné peníze muži nepřiznal, protože tuto žalobu projednává český soud. Podle právníka poškozeného muže Davida Netušila bude rozhodnutí pravomocné za tři měsíce, pokud se proti němu ČR neodvolá. "Štrasburský soud trvá také na tom, aby byla věc řádné vyšetřena," podotkl advokát.

itartas ( 30. července 2013 23:09 )

Není povinnost mít u sebe občanský průkaz pokud nejste účastníkem silničního provozu. To jak se zachovali "měšťáci" a následně "státňáci", mně až tak moc nepřekvapuje. Doufám, že se také dozvíme, jak byli exemplárně potrestáni a vykopnuti ze služby. Varvařovský je frajer.

mrdkazeman ( 30. července 2013 16:54 )

Ti ***i zasraní meli dostat kazdej minimalne 12 let.Zkurvysyni!!!

Zobrazit celou diskusi