Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký jízdenkový podvod: V Budějovicích jsou v oběhu falešné jízdenky

Autor: Vlaďka Hradská, mokk - 
28. července 2013
22:41

Krajské město zaplavily stovky padělaných jízdenek MHD. Podvodníci dali do oběhu již použité lístky, z nichž odstranili datumovku. Cestující teď platí mastné pokuty, přestože nic neprovedli.

Policie obří podvod s jízdenkami začala šetřit poté, co se na ni obrátili naštvaní cestující. „Koupili jsme si jízdenku, označili si ji v autobuse a pak přišel revizor a řekl, že je falešná. Museli jsme si koupit novou a zaplatit pokutu 1500 korun,“ stěžovali si lidé.

Tisíce lístků

 Policie zjistila, že jízdenky vyprané v chemické lázni lidé koupili v prodejnách s potravinami. Při kontrole dvou vietnamských večerek zajistili 300 takových lístků. Míní, že jich mohou být v oběhu tisíce.

Pokuty i platícím

Revizoři MHD už objevili 150 upravených jízdenek v rukou nic netušících cestujících a vymáhali po nich pokutu. „Jízdenka, která byla použitá opakovaně, je neplatná. Cestující byl poškozen tím, kdo mu takovou jízdenku prodal a způsobil mu škodu. Měl by se obrátit na policii a uplatnit náhradu škody na prodejci. Pokud nám nezaplatí, řešíme vše jako pohledávku,“ prohlásil mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice Radek Filip.

Vymáhání pokuty je nemravné

„Vymáhání pokuty v takovém případě pokládám za nemravné. Pokud by se to stalo mně, pokutu bych nezaplatila. Nechtěla bych, aby o mně z pozice síly rozhodoval revizor, ale nezávislý soud. Věřím v jeho nestrannost a spravedlivé posouzení všech okolností. Když si někdo v dobré víře koupil lístek a ničím se neprovinil, měla by být pravda na jeho straně,“ řekla právnička Jitka Třeštíková.

rumovapalice ( 29. července 2013 09:00 )

tři čtvrtiny by jich poldové měli vyházet, jako to udělali germáni, vykopli ty z.mrdy a maj svatej pokoj

rumovapalice ( 29. července 2013 08:59 )

už dlouho nikdo nedal revizorovi pořádnou nakládačku, kdyby dostal pěkně do držky a někdo by ho přizabil, možná že by s nima s k.urvama byla jiná řeč

aronak ( 28. července 2013 23:56 )

jsou podnikaví ti vietnamci, nejprve se u nich našly lahve se závadným alkoholem, nyní falešné jízdenky, co bude příště?

Zobrazit celou diskusi