Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pekelná výheň se blíží: Jak přežít tropický den hodinu po hodině!

Vedra se blíží a Blesk radí, jak je přežít.
Vedra se blíží a Blesk radí, jak je přežít.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: bk, mokk - 
25. července 2013
06:20

Vedro ze Sahary útočí na náš organismus. A výheň bude větší, než si meteorologové na začátku týdne mysleli. Z původně předpokládaných 35 °C předpovídají modely počasí s blížícím se víkendem 40 °C ve stínu, a to zejména pro neděli! Přemýšlíte, že se půjdete zavřít někam do sklepa, abyste pekelné vedro přežili? Máme pro vás návod, jak přežít horký den. Rozhodně neváhejte, možná totiž bude ještě hůř!

7:00 Nažhavte se!

Jaký je nejlepší začátek nového dne? Sex po ránu! Mužské a ženské pohlavní hormony se totiž vyplavují nejsilněji a chuť milovat se stoupá. Rozespalost je hned ta tam. Nepokoušejte se však o žádný sexuální maraton, by vás mohl naopak vyšťavit.

8:00 Osvěžte se!

Nezapomeňte na osvěžující ranní sprchu.  Než se pustíte do snídaně, připravte si šalvějový který pomáhá omezovat pocení. Do hrnce dejte 1–2 lžičky sušené šalvěje a zalijte čtvrt litrem studené vody. Pak už jen přiveďte k varu a nechte 15 minut louhovat.

9: 00 Snídejte zdravě!

Snídaně by měla obsahovat dostatek uhlohydrátů, které podporují tvorbu hormonu serotoninu. Ten má vliv na dobrou náladu. Nejvhodnější je snídat müsli, nebo celozrnné pečivo. Kofeinu byste se měli vzdát, rozšiřuje cévy a tělo na to pak reaguje tím, že se potem ochlazuje.

10:00 Na sluníčko dopoledne

Sluníčko si užívejte dopoledne, nebezpečné UV záření totiž v tu dobu není ještě tak silné. Nejlepší doba na slunění je proto od 10 do 12 hodin. I tak ale sílu slunce nepodceňujte a mažte se opalovacím krémem s ochranným faktorem minimálně číslo 20!

12: 00 K obědu salát

Chránit se před slunečními paprsky můžete zevnitř, a to vitaminy A, C a E. K obědu si proto dejte třeba lehký zeleninový salát se zálivkou. Milovníci masa k němu mohou přidat tuňáka nebo uzeného lososa.

13:00 Pořádně si odpočiňte

Po zdravém obědě tělo zvolní svůj rytmus a tak je čas na relax v zavěšené síti nebo lehký, dvacetiminutový spánek. Nezapomínejte po celý den dostatečně pít. V takovém vedru byste měli vypít minimálně tři litry vody! Slazené limonády raději vynechejte, zbytečně zatěžují váš organismus.

15:00 Hurá k vodě

Vedro je sice úmorné, ale abyste celý den jenom neprolenošili, měli byste se i hýbat. A co je v téhle výhni nejlepší? Plavání! Rozproudí vám krev, ale chladivá voda vás také báječně osvěží. Od 16. hodiny navíc sluneční záření opět ubírá na intenzitě, takže hurá k vodě.

18: 00 Dejte si drink

Sklenčkou nebo vychlazeným půllitrem piva rozhodně nic nezkazíte. Játra jsou v těchto dnech v dobré kondici a alkohol odbourávají rychleji. Rozhodně ale pijte s mírou a nic nepřehánějte. To by vám pak mohlo naopak uškodit.

23:00 Za zábavou do baru

Pokud vás úmorně teplý den nevyčerpal a stále najdete ještě nějakou zamiřte s přáteli nejbližšího baru. Pobavíte se, třeba si vyzkoušíte i nějaký jihoamerický tanec a také si nevinně zaflirtujete s osobou, která vás zrovna přitahuje.

1:00 Pyžamo do mrazáku

V tuhle hodinu by měly být »noční sovy« v posteli. Organismus se totiž nejlépe zregeneruje spánkem. Pokud vás stále sužuje horko, dejte na pár hodin předtím, než půjdete spát, pyžamo do mrazáku uvidíte, jak se příjemně vychladí. Před ulehnutím si také dopřejte teplou sprchu. Póry se otevřou a tělo se zchladí.

Padne rekord?

V sobotu uplyne přesně třicet let od druhé nejvyšší teploty, která byla na území ČR kdy naměřena. V roce 1983 v Praze-Uhříněvsi totiž meteorologové naměřili 40,2 °C. Tahle teplota byla do loňského roku vůbec nejvyšší. 20. srpna 2012 byl tenhle absolutní rekord zlomen, v Dobřichovicích u Prahy byla naměřena o 0,2 °C vyšší teplota: 40,4 °C.

Letos byl zatím nejteplejším dnem 18. červen, kdy se teplota v Praze-Karlově vyšplhala k 37,2 °C. Nejteplejším dnem v tomto týdnu má být neděle, padne nějaký teplotní rekord? „Vývoj teplot je velice podobný tomu, který přinesl absolutní rekord loni 20. srpna. Jenže překonání absolutního rekordu se v Česku opravdu děje jen velmi výjimečně a určitě se to nedá říct s jistotou ani den dopředu,“ říká Martin Štros z Meteocentra.

Podle něj čtyřicítka padne tak na 20 %, a to spíše v západní polovině Čech. Že padne denní rekord pro 28. červenec, je ale skoro stoprocentní. „Klementinský rekord pro neděli je 35,9 °C, a ten bude překonán skoro určitě,“ dodává meteorolog.

Jak bude?

Čtvrtek: Oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Odpoledne v Čechách protrhávání oblačnosti.
Den: 25 až 29 °C
Noc: 17 až 13 °C

Pátek:  Jasno až polojasno, ojediněle přeháňkynebo bouřky
Den: 28 až 32 °C
Noc: 17 až 13 °C

Sobota: Jasno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky
Den: 30 až 34 °C
Noc: 18 až 14 °C

Neděle: Jasno až polojasno
Den: 33 až 38 °C
Noc: 22 až 17 °C

Pondělí: Polojasno až oblačno s přeháňkami i bouřkami
Den: 30 až 36 °C
Noc: 20 až 17 °C

 

zasejedna ( 25. července 2013 10:36 )

dnes to tak nevypadá

jarypadlo ( 25. července 2013 09:32 )

Žádná VÝHEŇ není,píše VÍHEŇ!Roury opět ukazují pravopis!Není to od slova vyhánět-zahánět prohánět,odhánět,není to odpojitelná předpona.

Zobrazit celou diskusi