Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šílená jízda přes uzavřený železniční přejezd: Autobusák dostal jen výstrahu!

Autor: Etienne Bláha, Richard Veselý - 
21. července 2013
16:56

Autobusák se zbláznil a projel přes uzavřený železniční přejezd. Tahle zběsilá jízda řidiče autobusu vyděsila policisty i pracovníky Státní železniční a drážní inspekci. Muži zákona si vyžádali od Blesku video a začali konat!

„Ze záběrů zjistíme řidiče všech vozidel a budeme šetřit, zda jejich konání bylo v souladu se zákonem,“ řekla včera mluvčí policie Soňa Budská. „Řidič autobusu se mohl dopustit i trestného činu obecného ohrožení, zřejmě úmyslně, protože musel vědět, co hrozí. Podle mne bude zřejmě odsouzen k podmíněnému trestu, bude mu odebrán řidičák a uložen zákaz činnosti,“ řekl Blesku renomovaný právník Jaroslav Ortman.

Šokující je ale přístup zaměstnavatele šíleného řidiče, ČSDA Střední Čechy. K hrozivému pochybení šoféra se staví velice chladně. „Provedli jsme osobní pohovor s řidičem,“ oznámil ředitel Štěpán Ševčík. „Bude v rámci pracovně-právních vztahů postižen,“ sdělil neurčitě. Blesk zjistil, že řidič dostane vytýkací dopis a neprodlouží mu smlouvu, která je na dobu určitou!

Mohli umírat lidé

Jak si mohl ale něco takového vůbec dovolit? Podle některých informací prý volal na drážní úřad, kde mu řekli, že závory nefungují. „Nikdo by neměl nikdy, v žádném případě, překonat zavřený přejezd, i kdyby věděl, že je porouchaný! Je to hazard, brzdná dráha rychlíku je více než kilometr,“ vylíčil mluvčí Drážní inspekce Marek Illiaš.

Co se stalo?

Na porouchaném přejezdu mezi Kostelcem nad Labem a Všetaty řidiči zvedali závory a pomáhali si tak v jeho překonání. Přijet vlak, mohl všechny smést! Policie po oznámení dopravu odklonila.

Video  Video z inkriminovaného okamžiku  - redakce Blesk.cz
Video se připravuje ...

weigel ( 21. července 2013 23:33 )

Tedy i když drážní úřad věděl že závory nefungují ponechal je několik hodin zavřené a nezajistil žádným způsobem jejich obsluhu přejezdu. Tedy byl řidič autobusu po několika desítkách minut čekání nucen opatrně přes přejezd přejet jako by se jednalo o přejezd bez závor.

limeblesk ( 21. července 2013 20:36 )

Připdá mi, že jste všichni úplně pitomí. Ten autobusák tam měl třicet lidí, každý někam pospíchal a kdyby se důsledně řídil předpisy, tak tam bude stát dodnes. Použil zdravý selský rozum a předpokládám, že autobus má dnes dostatečný výkon, že projel naprosto spolehlivě. Spíš by mě zajímalo, zda bude potrestán někdo od dráhy. To je instituce, která si dělá co chce a na své zákazníky zvysoka sere. Příkladů arogantního chování drah jsou tisíce. Mají nehorázné zpoždění a místo aby ho stahovali, tak vlak klidně nechají stát, oťukávají kola a zpoždění ještě navyšují.

moiaza ( 21. července 2013 19:05 )

Jde o obraz, jak to u nás v dopravě chodí. No nejsou to jen autobusy. Takto jezdí převážná skupina řidičů. Policie se raději schová na klidné místečko a kontroluje řidičům lékárničky. V obci se jezdí běžně 6O-100 km/h a na cestach to čím dál víc připomíná telefonní ústřednu. Není kontrola, mení disciplína. Co chcete po policii za takový plat?

cujevuxo ( 21. července 2013 17:37 )

Jó ve Všetatech, tam maj výbornou cibuli. No a ten autobus? Poručík Hamáček řek Kefalínovi - lidí je jak s.raček a měl pravdu.

Zobrazit celou diskusi