Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Soud dnes rozhodne o stížnostech na vazbu u Nagyové a spol.

Jana Nagyová má za sebou možná poslední noc ve vazební věznici v Ostravě
Jana Nagyová má za sebou možná poslední noc ve vazební věznici v Ostravě  (Autor: jana, nagyová, petr, nečas)
Autor: ČTK, mar - 
19. července 2013
06:49

Krajský soud v Ostravě dnes rozhodne o stížnostech na vazbu obviněných v kauze Nagyová. Na rozhodnutí čeká bývalá šéfka kanceláře expremiéra Petra Nečase Jana Nagyová, bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Ve vazbě před měsícem skončilo sedm z osmi obviněných. Bývalé poslance za ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře vrchní státní zástupce na popud Nejvyššího soudu propustil už v úterý. Podle rozhodnutí jsou chráněni imunitou a nemohou být stíhaní.

Posledním je pracovník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek. Ten stížnost proti vzetí do vazby nepodal. Před časem ale požádal o propuštění z vazby. Ostravský okresní soud ve středu žádost zamítl s tím, že se musí počkat především na dokončení výslechů utajených svědků. Současný šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda byl v případu také obviněn. Stíhán je ale na svobodě.

Ředitelka kanceláře bývalého premiéra Nečase Nagyová podle policie stála v pozadí dohody mezi takzvanými rebely ODS a koalicí. Tehdejší poslanci ODS Šnajdr, Fuksa a Tluchoř se vzdali poslaneckých mandátů a tím umožnili schválení daňového balíčku bývalé Nečasovy vlády. Zákonodárci byli podle vyšetřovatelů ke svému odstoupení z poslaneckých funkcí motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci.

Nagyová je obviněna z organizátorství trestného činu, ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení, hrozí jí pět let vězení. Podle další části obvinění zneužila Vojenské zpravodajství k nezákonnému sledování manželky Petra Nečase.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

enriko ( 19. července 2013 11:59 )

Jj, kdo umí ten umí.

kateee ( 19. července 2013 10:39 )

Tak už kočičku pustili,prodělala odtučnovací kůru za naše daně,upravila si cyklus,ted jí pustili,všichni se jí omluvíme a jedeme dál...super KOCOURKOV

zaviracispendlik ( 19. července 2013 10:19 )

marně přemýšlím, který čokl. Možná maďarský komondor

odol ( 19. července 2013 10:19 )

Konečne názor znalý veci...máte u mňa úprimný obdiv.

zaviracispendlik ( 19. července 2013 10:17 )

Zobrazit celou diskusi