Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Praze vykážou špinavé bezdomovce z MHD: Zřídí na ně speciální tým!

V Praze chtějí zatočit s bezdomovci v MHD. A přemýšlí, jak je donutit k pravidelné hygieně
V Praze chtějí zatočit s bezdomovci v MHD. A přemýšlí, jak je donutit k pravidelné hygieně  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
18. července 2013
12:29

Primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) dnes oznámil, že se "jeho" město chce vypořádat s problémem špinavých bezdomovců v MHD, obtěžujících běžné cestující. Magistrát prý zřídí speciální tým, který bude dohlížet na to, aby zmizeli z tramvají a autobusů.

Je to už klasický obrázek z pražské MHD. Obzvláště z nočních tramvají. Na jedné straně se mačkají cestující, nedaleko nich jsou místa volná. Zabral si je však pro sebe nevábně vonící bezdomovec. A lidé marně sbírají odvahu, přisednout si vedle něj...

Pražský magistrát se však nyní rozhodl, že nemyté bezdomovce z veřejné dopravy vykáže. A zřídil kvůli tomu dokonce zvláštní tým, který má problém s bezdomovci vyřešit.

Speciální skupinu tvoří zástupci neziskových organizací, městské policie a dopravního podniku. "Společně dostali za úkol zlepšit situaci a čistotu v prostředcích MHD," oznámil dnes primátor Tomáš Hudeček (TOP 09), který Prahu vede namísto svrženého Bohuslava Svobody (ODS).

Mělo se to řešit už dávno, uznává primátor

Zatím však ještě není jasné, jak přesně chce město bezdomovce z MHD dostat. Ani na kolik celá akce vyjde. Stejně tak prý Praha zatím neví, jak bezdomovce přimět, aby se pravidelně myli.

Podle Hudečka musí být vyvážena represe a motivace k tomu, aby bezdomovci MHD nejezdili, nebo se v sociálních centrech myli a převlékali. "Nebude to levné, ale vycházíme z toho, že je to sociopatologický jev, který měl být řešen již dávno," uvedl nový a mladý primátor.

Jedno je jisté - v tramvajích a autobusech by v první řadě mělo přibýt městských strážníků. Vedle nich do ulic metropole vyrazí i streetworkeři. O jejich konkrétním postupu se však ještě bude jednat.

"Rozhodně to nebude tak, že okamžitě zmizí z MHD. Podle toho, co jsem se bavil se zástupci neziskovek i dopravního podniku, tak kdyby jich v MHD bylo o 20 až 30 procent méně, bude to velký úspěch," tvrdí Hudeček s tím, že opatření by se měla projevit již letos v zimě.

cicihala ( 17. ledna 2014 09:44 )

jezdi MHD a urcite si cvakaji pri vstupu listek ... uz to by melo stacit, aby je z tramvaji vypakovali.

vykutalena.vdova ( 18. července 2013 13:12 )

Mnojo v tomhle my jsme dobrý. Zřizovat a posílat komanda na lidi co už nemají co ztratit. Kde jsou policajti???...Buď chrápou v kancelářích, nebo vybírají pokuty za rychlou jízdu na dálnicich. a nebo se projíždějí v autě na cykolostezce...

Zobrazit celou diskusi