Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Studenti ze Zlína: Vytvořili kolo z bambusu a měkké světlo!

Autor: Slávka Červená - 
18. července 2013
07:07

Bicykl z bambusu, sexy židle nebo nerozbitné svítidlo. To jsou některé z bakalářských a magisterských prací , které vytvořili studenti z ateliéru průmyslového designu, prostorové tvorby a skla zlínské univerzity. O některé návrhy je už dnes velký zájem.

 

Měkká svítidla, které nerozbijete

S  originální původní novinkou přišel Šimon Schneider (24) z Bratislavy. Vytvořil kolekci „měkkých“ svítidel INOM. Ta jsou vyplněna syntetickými vlákny nebo jiným měkkým materiálem a uvnitř jsou LED diody. „Nedají se rozbít, můžete si na ně třeba lehnout, dát si okolo krku nebo zavěsit. Jsou o pocitech a emocích. Tak, jak je každý uživatel vnímá.Lze v nich měnit barvu a intenzitu světla. Lze je i nabít na osm hodin,“ vysvětlil autor, o jehož svítidla je již nyní nebývalý zájem.

Sexy Puntík

Ondřej Tichý (24) z ateliéru průmyslového desingu navrhl svěží a sexy židli s názvem DOT - Puntík.  „Je to prototyp pro společnost TON v Bystřici pod Hostýnem. Chtěl jsem, aby byla působivá, svěží a sexy. Samozřejmě bych si přál, aby se jednou vyráběla ve velkých sériích,“ řekl o své bakalářské práci. Židle je z bukové překližky a masivu. Ondřej, který je ze Zlína-Lůžkovic, se inspiroval nábytkářskou tvorbou 60. let.

Video  Studenti vytvořili měkké světlo  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Boobike z bambusu

Říkáte si, že není možné jezdit na kole z bambusu? Omyl. Je to totiž velmi pevný materiál a bicykl je navíc úžasně lehký. Jan Kovalovský kostru zhotovil kombinací bambusu celého a štípaného, lepeného k sobě. „Je to zdařilý invenční přístup z hlediska štípaného bambusu. Tím se zvýšila jeho pružnost. Je to inspirativní pro výrobce,“ konstatoval prof. Pavel Škarka, vedoucí ateliéru průmyslového designu.

jaromir123 ( 19. července 2013 00:16 )

Dodatek: pro správné zobrazení odkazu se musí vynechat ty 3 hvězdičky. Ty si tam nacpal systém bez mého přičinění. Jinak světel s LED se nabízí plná vědra.

jaromir123 ( 19. července 2013 00:11 )

Tedy pro méně chápavé: https://***google.cz/search?q=bamboo+bicycle&rlz=1C1CHEU_csCZ363CZ377&um=1& ie=UTF-8&hl=cs&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=jGfoUdO5L87MsgbxsIHYCA& biw=1835&bih=995&sei=kWfoUaKIMofKtQbLsYC4Bw

aluman ( 18. července 2013 08:51 )

Prosím o uvedení některých výrobců bambusových kol ve světě. Rád si rozšířím vědomosti. Židle na někoho může působit sexi, na jiného ne, ale brát jí jako židli na které se dělá sex, tak to je velice unikátní vnímání To světlo je super nápad jak pro relaxaci dospělých, tak do dětských pokojů. Nerozbitné, měkké, příjemné na dotek s různou intenzitou i barvou světla, dá se i nabít a vzít na cesty, umím si představit, jak se do něho nejen děti zamilují.....

jaromir123 ( 18. července 2013 07:52 )

Proč se tu opěvuje kolo z bambusu - to se již ve světě vyrábí léta. Sexy židle ? Co je na ní sexy ? Spíše židle, na které dělat sex. A to světlo ? K čemu máme tolik designérů ?

Zobrazit celou diskusi