Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rath vydělává i v base: Na účtě mu přibyl milion!

David Rath vydělává i ve vězení.
David Rath vydělává i ve vězení.  (Autor: Foto Blesk - Alexandr Malachovský)
Autor: ČTK, ljš - 
15. července 2013
18:49

David Rath už přes rok sedí ve vazební cele, na kontě mu zatím ale "hezký penízky, lesklý, žluťoučký", jak je sám v odposleších nazýval, vesele naskakují. Loni si vydělal přes milion korun, mimo jiné za prodej své knihy.

Stíhaný poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath, který je od loňského května ve vazbě, loni dostal mimo jiné autorský honorář 700.000 korun. Od Středočeského kraje dostal odměnu přes 484.000 korun.

"Jedná se o odměnu za knihu, kterou sepsal během pobytu ve vazbě," řekl serveru Lidovky.cz Rathův asistent Patrik Tomšů. Kniha Přisedněte si alias Absurdní proces šla na pulty knihkupectví loni v říjnu. Vydalo ji nakladatelství Columbus, které spoluvlastní Petra Paroubková, manželka poslance Jiřího Paroubka, jenž se Ratha v jeho korupční kauze zastává, dodal server.

Rath loni získal také 150.080 korun z pronájmu. Uvedl, že působil jako lékař v pražské firmě Polymedica Chodov a jako společník ve firmě 4R, kde jsou dalšími společníky mimo jiné jeho otec Ratmír a jeho bratr Michal.

Korupce

Státní zástupce viní exhejtmana Ratha z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Policie zadržela Ratha loni v polovině května na ulici v Rudné u Prahy. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Rath popřel, že by převzal úplatek. Podle obžaloby si vzal úplatky celkem v hodnotě 16 milionů korun za to, že zmanipuloval zakázku na opravu buštěhradského zámku a zasahoval do soutěží na nákup zdravotnického vybavení pro středočeské nemocnice.

itartas ( 16. července 2013 15:02 )

Co může tak nějaký trouba z Blesku vědět o tom, jak nazýval v odposleších Rath peníze, to mi teda hlava nebere.

manolla1 ( 16. července 2013 08:11 )

...

manolla1 ( 16. července 2013 08:09 )

Sedět v base - za žádné milióny světa! To budu raději papat suchý chléb a pít obyč.vodu a dýchat čerstvý vzduch. Prachy nejsou všechno - to rozhodně NE!

cinderella1 ( 16. července 2013 07:33 )

Tak at mu je odeberou ...nahrabal si dost a ted by to mel zacit konecne pomalu splacet, ne? ...a pobyt ve vezeni neni zadarmo.

cinderella1 ( 16. července 2013 07:28 )

Zobrazit celou diskusi