Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bitva o sídliště Máj v Budějovicích: Policie sebrala 60 demonstrantů, včetně žen!

Autor: ČTK, lm, sch, hra - 
13. července 2013
18:00

VIDEO: Nejdřív demonstraci rozpustili, pak ale dorazily až tři stovky dalších lidí. V Českých Budějovicích se opět třásla zem. Demonstranti, mezi kterými je překvapivě mnoho žen, se snažili protrhnout zeď těžkooděnců a vniknout na romské sídliště. To se jim nepodařilo, útoky úspěšně policie odrazila! "Slezina otrapů" se rozešla po deváté večer.

Policie už 60 lidí, mezi kterými byly i ženy, sebrala. Oproti minulým víkendům, kdy se demonstrace konaly, byla situace sice klidnější, o to speciálnější praktiky policisté používají.

„Z ničeho nic opustili problémovou křižovatku a přesunuli se jinam, asi chtějí nahnat radikály do nějakého menšího místa, kde je budou moci lépe kontrolovat,“ popsala akci reportérka Blesku, která situaci monitorovala na místě.

Obrovský dav extrémistů se snažil protrhnout policejní kordon u kina. Těžkooděnci ale pomalu postupovali proti extrémistům a vytlačovali je pryč.

„Oni mají takové speciální techniky. Vždycky, když někdo začne nějak moc vykřikovat a dělat problémy, tak z kordonu vystoupí několik policistů, kteří výtržníka svalí na zem a zatímco je obestoupí další těžkooděnci, oni můžou v klidu a rychle – během pár vteřin – výtržníka zatknout,“ popisovala situace reportérka.

Video  Policisté se při demonstraci s ničím nepárali  - Blesk - Vlaďka Hradská
Video se připravuje ...

Ze strany policie zaznělo několik výzev, aby se lidi rozešli. Podle toho, jak to na místě vypadalo, to ale v plánu neměli: Dav se stále přesouval z místa na místo, lidé vykřikovali nenávistná hesla na adresu Romů i politiků.

Původně to vypadalo, že se nic dít tuto sobotu pro změnu nebude, dvě demonstrace po poledni organizátoři pro nezájem rozpustili. Pak se ale zformovala velká skupina lidí, kterou svolali organizátoři s názvem Proti policejní brutalitě.

karin77 ( 15. července 2013 21:33 )

oprava - nechci jsem tak nas*aná a vytočená, že dělám chyby

karin77 ( 15. července 2013 21:31 )

nechce se vyjadřovat k " proticikánské " demonstraci na Máji, protože bych se z toho musela pob*ejt, víme všichni, jak to bylo jen jsem chtěla napsat, jaké výhody ještě mají cigoši u nás v Budějcích! Vstup do bazénu poloviční než bílí, sleva na jízdném v MHD - je toho možná víc, ale tohle mi tedy hlo žlučí! Vše je nařízení města ..... Hnus, hnus, hnus Hlavně, že je všichni chrání, ubožáčky nebydlím sice na Máji, ale u nádraží, kde je černo i ve dne takže vím, vo co go

baronessa ( 15. července 2013 12:54 )

zatím všechno, co byla vláda schopna udělat pro lidi, je potlačování projevů nesouhlasu. To přece není žádné řešení, to je represe!!

jezibababa ( 14. července 2013 17:42 )

Asi je pro vládu jednodušší poslat na demonstrující lidi policajty, než provést takové systémové změny, které by slušné lidi ochránily.

jezibababa ( 14. července 2013 17:39 )

Zobrazit celou diskusi