Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Podvodník ze zoo: "Gorilí táta" si záchranu Moji vymyslel?!

Autor: tho - 
13. července 2013
07:39

Když se řeknou pražské gorily, většina lidí si hned vybaví jejich bývalého chovatele Marka Ždánského – muže, který si nechává říkat gorilí táta. Blesku se teď podařilo získat materiály, proč v roce 2009 musel odejít ze zoo a že jeho příběh o záchraně gorily Moji je možná smyšlený.

Důvodem odchodu byla lež?!

Dokumenty, které Blesk získal, obsahují mimo jiné i mail od tehdejšího ředitele pražské zoo Petra Fejka a je adresovaný právě Markovi Ždánskému. „Váš odchod byl důvodný a můžete si za něj jen a jen Vy sám. A to zejména tím, že jste své chování a svá slova učinil nedůvěryhodnými. Navíc v situaci, za kterou bych jinému zaměstnanci dal bez milosti okamžitou výpověď,“ píše Fejk.

A přidal i pár napomenutí: „Dosud nemáte podepsaný výstupní list, nevrátil jste uniformu, kartu, dokonce i klíče?! Nemůžete se zjevovat na svých bývalých pracovištích, kdy se Vám zlíbí a nemůžete tam vodit hosty…“ (pozn.red. pracovní poměr byl ukončen 25.11 2008, výstupní list ale podepsal až 8.4.2009)

Podváděl s docházkou!

Podvody v zoo nyní potvrdila i tehdejší i současná personalistka Dana Podzemská: „Marek Ždánský opustil zoo poté, co vyšlo najevo, že pod cizím jménem a heslem měnil v počítačovém systému zoo data o docházce. Stal se nedůvěryhodným.“

Báchorky o gorilách

Přestože Marek Ždánský už více než 5 let nepracuje v zoo, neustále vytváří dojem, že ví o všem, co se v pavilonu děje a že zná oficiální zprávy o gorilách a plány pražské zoo. Chlubil se například novinkami ze španělského Cabárcena, kam se odstěhovala Moja, přestože tamní zaměstnanci nikomu krom kolegů z pražské zoo zprávy neposkytovali a Marek – stejně jako kdokoliv jiný z veřejnosti - měl zákaz vstupu do zázemí pavilonu.

Stejně tak v médiích hovořil o domluvě z roku 2003, kdy se znovu otevíral zrekonstruovaný pavilon po povodních, „že když přijde povodeň, tak ty zvířata odjedou do jiný zahrady a pavilon se postaví někde jinde“. Dlouholetý zaměstnanec stavebního oddělení však toto popírá: „O takové „domluvě“ bych, jako ten, kdo má v Zoo Praha již řadu let na starosti přípravu nových staveb, musel něco vědět! Je smutné, kam až dokáže dohnat snaha o zviditelnění se v očích veřejnosti člověka, který pro uspokojení svého ega nutně musí být středem pozornosti.“

Lež s další gorilou?

Další věc, na kterou zdroj Blesk upozornil zdroj, který si nepřál být jmenován, se stala při povodních v roce 2002. „Marek často své příběhy přibarvoval. Už několikrát jsme ho slyšeli prohlásit, že když jel na člunu s gorilou Shindou,bylo dojemné, jak ho vzala za ruku.“ Podle fotek, které má Blesk k dispozici, však na člunu ale Marek ani neseděl.

Zachránil Moju, nebo ne?

Otázkou je, zda ze stejných lží nevznikl i příběh o záchraně gorily Moji v roce 2006. „Pochybujeme o tom už i my tady. Krom mnoha podivných náhod existují totiž i fakta, která příběh popírají. Například tělo gorily by nemohlo ležet v klidu na hladině, hlavou dolů... Šlo by ke dnu a na hladinu by vyplavalo až po pár dnech,“ uvedl zdroj z pražské zoo.

Ždánský: Je to útok na moji osobu!

Co na to všechno říká lidmi oblíbený Marek Ždánský? „Nic z toho, co jste mi popsali se nezakládá na pravdě. Je to útok na mě, kvůli tomu, že jsem chtěl ochránit zvířata před další povodní (pozn.red. Ždánský se vyjádřil v televizi, že by bylo lepší gorily přestěhovat do dvorské zoo, protože může přijít další povodeň),“ vyjádřil se Blesku s tím, že stále uváděl, že ze zoo odešel kvůli rodině a že informace o smyšlené záchraně nejznámější pražské gorily se k němu také už donesla. „To jsem tedy mohl sám gorilám házet jablka plná hřebů (pozn.red. stalo se před časem),“ uzavřel Ždánský.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kesta ( 18. července 2013 17:57 )

ja dělám taky u lidoopů a vím jaká je to práce,a vím,že každý zažitek je skutečný.Myslete si co chcete,házejte klidně špínu,ale čisté svědomí nemůže nikdo zlomit pomluvou a pomstou za to,že někdo veřejně doporučil odvézt gorily do Zoo Dvůr.Asi se to dotklo nečího EGA.

1946 ( 17. července 2013 18:32 )

V každém případě ale byl propuštěn za Fejka.

deratizator ( 15. července 2013 12:31 )

já o něm taky nikdy neslyšel, asi ne všechny zajímá co pindá nějakej krmič z jedné městské zoo

babetku ( 15. července 2013 07:41 )

babetku ( 15. července 2013 07:35 )

S Fejkem byl kamarád vždycky, Fejk si ho velice vážil a váží.

Zobrazit celou diskusi