Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Janoušek u výslechu v kauze Nagyová: Neznám je a nechápu to

Janoušek byl dnes u výslechu podat vysvětlení k domovním prohlídkám, které u něj prováděl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v rámci kauzy Nagyová
Janoušek byl dnes u výslechu podat vysvětlení k domovním prohlídkám, které u něj prováděl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v rámci kauzy Nagyová  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, archiv)
Autor: ljš, ČTK - 
11. července 2013
16:59

Kmotr Roman Janoušek je muž, který čerpá ze svých dobrých konexí. A aby si pamatoval, komu zavolat, aby vyřešil například jeho nehodu, potřebuje buď tlustý bloček, nebo dobrou paměť. A ta ho zradila, když byl dnes u výslechu. Tam si totiž vůbec nic nepamatoval. Zpovídat se měl v kauze Nagyová, konkrétně pak o domovních prohlídkách, které u něj kriminalisté prováděli.

"Roman Janoušek byl dnes na policii podat vysvětlení v souvislosti s nedávnými domovními prohlídkami, které u něho Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) provedl," řekl jeho advokát Vít Široký. Sám Janoušek výslech odmítl komentovat.

"To, co mělo být opatřeno v rámci těch prohlídek, ty dokumenty, které měly odůvodňovat zahájení trestního stíhání, tak ty se při prohlídkách nenalezly," prohlásil advokát. Zdůraznil, že policie Janouška vyslechla pouze jako podezřelého, obviněn tedy nebyl.

Státní zakázky

Podle dřívějších informací médií se policie zajímá o napojení Janouška na zakázky státních a polostátních podniků a následné vyvádění peněz na zahraniční konta - například o projekty Povodí Vltavy.

"Týkalo se to zakázek, které jsou uvedeny v příkazech k domovním prohlídkám Okresního soudu v Ostravě, a týkalo se to výběrových řízeních, která jsou tam vyjmenována," uvedl pouze obecně advokát. Deník Mladá fronta Dnes přitom právě s odkazem na dokument ostravského soudu již dříve uvedl, že policie vyjmenovává pět předražených projektů v celkové hodnotě zhruba 150 milionů korun, z nichž měl Janoušek údajně nestandardní odměny.

Policie v polovině června v rámci rozsáhlé akce, při níž provedla domovní prohlídky u Janouška či lobbisty Iva Rittiga, obvinila celkem osm lidí. Ve vazbě je nyní sedm z nich, mimo jiné někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová. Policie ji vzala do vazby kvůli podezření ze zneužití Vojenského zpravodajství a případu údajného uplácení bývalých poslanců ODS.

Známosti

Vyšetřování ale začalo před rokem a půl prověřováním údajné organizované zločinecké skupiny složené z lobbistů Janouška, Tomáše Hrdličky, Rittiga a bývalého šéfa odboru pražských investic Jiřího Tomana. Případ dozoruje od počátku státní zastupitelství v Olomouci namísto Prahy, protože existovalo podezření, že se na trestné činnosti podílel také tehdejší žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek.

"Některé z těchto osob klient zná, s některými spolupracoval, některé nezná vůbec. Vyjádřil se také k tomu, že to spojení s osobami, proti kterým je vedeno vazebně trestní řízení, tak s těmi se nezná vůbec, nebo se s nimi potkal při společenských příležitostech. Jinak vůbec nechápe to spojení," dodal advokát.

gogo ( 12. července 2013 22:16 )

Pacient není mrtev. Jen dostal pár facek a bude moci škodit někde jinde..

gogo ( 12. července 2013 09:17 )

Ano. Věřím, že se panu Janouškovi také omluví.

gogo ( 12. července 2013 09:16 )

Ach panno, panno, děvče nešťastné, pomatené... Tady nevládnou žádní komunisté proboha... Zde vládne pár darebáků, z nichž někteří bývávali komunistickými papaláši, k nim se přidala veliká řada darebáků, kteří s komunisty neměli nikdy nic společného, dále se k nim přidaly zahraniční mafie, nadnárodní společnosti atd. Tato hrůzná směska zde ve skutečnosti vládne. Pomocí loutek jako je Nečas a kdokoliv jiný .. A lež že někoho dohoní ? Nenech se vysmát.

gogo ( 12. července 2013 09:15 )

Zločinec Janoušek má všechny na háku. Všechny si koupí, všechno si koupí. I odpustky. A spravedlnost ? Je v kómatu.

joudajoudovy ( 12. července 2013 07:44 )

komunisticky vekslacek v tom umi chodit a statne razi motto: "zatloukat, zatkoukat, zatloukat", ktere dr. plzak rozvinul v manzelske a predmanzelske poradne. julka fucik by z janouska mel radost!! ale, kdyz mu zaclo teci do bot a delali mu bebicko, vsechny udal. takze, na hyenu janouska pouzijte zhave zelezo, trhani nehtu a el.proud. ja doporucuji stridavy....

Zobrazit celou diskusi