Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zkorumpovaný ministr sbalil 200 milionů: V Číně ho odsoudili na smrt!

Čínského ministra železnic kvůli korupci zbavili funkce, členství ve straně a odsoudili na smrt
Čínského ministra železnic kvůli korupci zbavili funkce, členství ve straně a odsoudili na smrt  (Autor: ČTK, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
8. července 2013
09:48

Neber úplatky, neber úplatky... S korupcí se ve světě vyrovnávají různě. V Číně na to šli ale od podlahy. Někdejšího ministra železnic Liou Č'-ťüna odsoudili za braní úplatků k trestu smrti!

Podle některých zvěstí jde v případu bývalého čínského ministra železnic o demonstrativní akci - má se stát varováním pro všechny zkorumpované státní představitele a testem odhodlanosti čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zatočit se všudypřítomným úplatkářstvím.

Ministr Liou Č'-ťün, zbavený úřadu loni v únoru a vyloučený z komunistické strany, přitom podle obžaloby napomohl k výhodným postům či lukrativním zakázkám 11 lidem a na úplatcích inkasoval přes 64 milionů jüanů (200 milionů korun).

Pomáhat měl třeba jisté pekingské investiční společnosti k výhodným kontraktům na přepravu nákladů a na budování železniční infrastruktury. A nebyl na tom škodný...

Jenže podle žalobců uškodil státu, parazitoval na státním majetku a "poškodil zájmy čínského lidu".Ministra tak stihl přísný trest - byl odsouzen na smrt! Agentura AFP však upozorňuje, že podobný trest bývá v zemi zpravidla zmírněn na doživotní vězení.

Čínský ministr před soudem: Za korupci vyslechl přísný trest. Smrt! Čínský ministr před soudem: Za korupci vyslechl přísný trest. Smrt! | ČTK

abzk ( 8. července 2013 14:02 )

bylo to i v televizi na jednom z dokumentárních programů. Ty tingťonský jména si nepamatuju, ale jednou šlo o manželku nějakýho vysokýho politika a jednou snad taky o ministra, ale z vysoce postavený rodiny. Těma dvojníkama můžou oblbnout tak jedině blbě vidící Evropany, kterejm připadaj všechny šikmoočka stejný. Číňany tím neobli ale přinutili je tvářit se že věřej

abzk ( 8. července 2013 13:55 )

přesně tak

abzk ( 8. července 2013 13:55 )

Komééééédie

bieseger ( 8. července 2013 12:59 )

No jo, v Číně trest smrti. U nás dostanou vyznamenání, doživotní dobře placené místo za peníze daňových poplatníků a naopak ten kdo na to upozorní dostane vyhazov. Je to krása že žijem v republice kdy soudy, státní zástupci a ostatní nedělají nic jiného než se snaží utajit a zamést největší korupční aféry a policie jim hojně asistuje s tím aby se nic nevyřešilo. A když už se někdo opováží promluvit, dřív nebo později ho zavřou třeba za znásilnění nebo co je zrovna v módě a co si ten koho je potřeba ochránit vymyslí.

blooroses ( 8. července 2013 12:21 )

Proč by to nemyslela vážně? Ty dokumenty jsou dohledatelné na internetu. Sám jsem jich několik před časem viděl.

Zobrazit celou diskusi