Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Egypt: Chaos a krev ve městech, klid na plážích. Turistům vadí, že neuvidí pyramidy

Zatímco v egyptských ulicích umírají dál lidé, v letoviscích si lidé užívají dovolenou. Jen ty pyramidy v Káhiře letos vypadly z programu
Zatímco v egyptských ulicích umírají dál lidé, v letoviscích si lidé užívají dovolenou. Jen ty pyramidy v Káhiře letos vypadly z programu  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
8. července 2013
09:15

Na plážích teplo a klid, opalující se turisté. V ulicích měst protesty, nepokoje, střety stoupenců a odpůrců uvězněného prezidenta i pořádkových jednotek. A mrtví. Desítky mrtvých. Egypt je opět zemí ostrých kontrastů. Při dnešní přestřelce zde zemřelo dalších 16 lidí, zatímco někteří turisté se rozčilují, že neuvidí pyramidy.

Zájezdy do Egypta nejsou v posledních týdnech zrovna letním hitem. Vzhledem k nepokojům, které však v Egyptě nejsou třeba při vzpomínkách na krvavé egyptské jaro 2011 ničím novým. Lidé, kteří si zájezdy objednali, však prý většinou zájezdy neruší. A doufají, že na plážích a v letoviscích je klid, zatímco to vře jen ve městech.

Neuvidíme pyramidy?

"Klientům z preventivních důvodů doporučujeme, aby do města nejezdili. Za současné situace nikdo neví, co se může stát. Mohou se shlukovat různé skupinky. Ať už přívrženců, nebo odpůrců prezidenta," shrnuje současnou situaci v Egyptě delegátka Petra Fiedorová z CK Fischer. 

Rušeny jsou však fakultativní výlety do Alexandrie, Luxoru a Káhiry. "Setkala jsem se i s rozčilenými lidmi, kterým vadilo zrušení cesty do Káhiry. Zlobili se, že neuvidí pyramidy," dodává delegátka. Před bezpečnostní situací v Egyptě však varuje řada cestovních kanceláří nejen v Česku. Již tradičně upozorňují i před cestami na vlastní pěst. Nejen na Sinaji.

Dnešní ranní bilance: Dalších 42 mrtvých!

Počet mrtvých v Egyptě během aktuálních konfliktů přitom již překonal stovku, zraněných je na patnáct set. A politicky destabilizovaná země se ocitla na pokraji občanské války, ač obě strany doufají, že k ní nedojde.

Před válkou však varoval třeba i ruský prezident Vladimir Putin, který upozornil, že se Egypt ubírá "syrským" směrem, tedy k situaci, jaká panuje již přes 2 roky v občanskou válkou zmítané Sýrii.

Situace v Egyptě je zkrátka alarmující. I dnes ráno přišlo při přestřelce u sídla armádní republikánské gardy v Káhiře, kde je držen svržený prezident Muhammad Mursí, o život nejméně 42 lidí.

Demonstrace nyní podporuje především Muslimské bratrstvo, nejsilnější politické hnutí v zemi, které však nedokázalo zabránit svržení Mursího. Zemi prozatím povedou patrně levicový premiér, advokát Zijád Baháildín a viceprezident, šéf opozic Muhammad Baradej.

slimstar ( 17. srpna 2013 20:25 )

Podivejte, ze všech těch turistických tlustoprdú budou egypťané vařit guláš!

slimstar ( 8. července 2013 13:19 )

TAK TAK, nevim nac tam jezdite? Jina kultura, nabozenske presvedceni, hrozna klima, vsude cerne ruky ktere chtej baksis, nemuzete jit do mesta jen sedet na hoteli, stale jen v tem rezorte, sukromne plaze ..., to neni dovolena.

bibicek ( 8. července 2013 11:04 )

To by byla vskutku klidná dovolená, když bych nevěděl, kdy nějakému zfanatizovanému muslimovi jebne a začne střílet třeba v hotelu. NEVĚŘTE JIM!!!

Zobrazit celou diskusi