Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Válka na protiromské demostraci v Budějovicích: Cikáni mi zbili mámu!

Autor: ČTK, oj - 
7. července 2013
17:51

V Český Budějovicích na sídlišti Máj s početnou romskou komunitou v sobotu večer znovu zuřila válka mezi radikály a policisty, kteří se snažili nepovolenou demonstraci rozehnat. "Pusťte nás na ně!" křičeli demonstranti. Přes veškerá opatření však stejně jako minulý týden došlo ke krvavým střetům.

Policie v sobotu v podvečer zasáhla na sídlišti Máj proti účastníkům protiromské demonstrace, ti se tam přesunuli z centra města, kde magistrát zrušil jejich neohlášené shromáždění. Účastníci se chtěli z náměstí vydat hromadně právě na sídliště, kde žije početná romská komunita. Na místě je čekaly stovky policistů.

Při střetu demonstrantů s policií na českobudějovickém sídlišti Máj, který skončil v noci na dnešek, bylo zraněno osm lidí. Policisté zadrželi 136 osob, v šesti případech zahájili trestní řízení kvůli podezření z násilí proti úřední osobě.

„Já tady bydlím dvacet let a musím říci, že jsem s Cikány nikdy žádný velký problém neměla. Jsou hluční, jsou mezi nimi lumpové jako mezi bílými, ale s většinou vycházím výborně,“ řekla Lidovým novinám jedna z "bílých" obyvatelek sídliště Máj. Dvacetiletá dívka, která seděla opodál, však tak dobrou zkušenost nemá. "Mně cikáni zbili matku. Skončila v nemocnici,“ dodala dívka. Romy i přes otřesnou zkušenost brání. „Fakt nejsem rasistka, opravdu ne. Všichni Romové tady rozhodně nejsou špatní, hodně jich znám osobně," dodala.

Podle obyvatel sídliště Máj, které Lidové noviny vyzpovídali, o "ochranu" radikálů nikdo nestojí. Koho tedy chrání a kdo akce svolává?

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání