Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Studna z majora Zemana: Nová fakta! Mladý Brůna měl v patách agenty tajné služby

7. července 2013
07:39

Žádný jiný příběh z 30 případů majora Zemana nevzbuzuje i po letech tolik emocí. Pátrání Nedělního Blesku započalo bezmála před půl rokem. Výsledkem jsou nečekaná zjištění. A také 132 stran strhujícího čtení. Kniha z edice Blesk krimi se na stáncích objeví už v úterý!

Seriál o majoru Zemanovi naznačil, že mladý Brůna – ve skutečnosti se jmenuje Stanislav Jelínek mladší, který jako jediný přežil masakr ve Vonoklasech, dožil v psychiatrické léčebně. Není to ale pravda.

Faktem je, že po vraždícím běsnění svého otce Jelínek v Bohnicích na pozorování byl. Po zhruba třech týdnech ho ale propustili a on našel dočasné útočiště u tety Slávky Babůrkové a její dcery, své sestřenice Marie, v Třebotově.

Tam se s konečnou platností zotavil a poté odešel do Řeže u Prahy, kde pracoval v Ústavu jaderného výzkumu. Získal tam ubytovnu a podle všeho vážně uvažoval o přesídlení do USA. Američané totiž nadějného vědce zaregistrovali a nabídli mu práci v jeho oboru i kariérní postup. 21. srpna 1968 ale přijely tanky a všechno bylo jinak.

Československé úřady o rýsujícím se geniálním mozku – akademik Běhounek, jeho třídní profesor, ho označoval za vědeckou naději – věděly a rozhodly se ho ohlídat. Stanislav Jelínek tak byl pod trvalou ochranou policie i tajných služeb. (Státní bezpečnost ho hlídala i na jeho vlastní svatbě.)

Koncem roku 1968 ho proto agenti »uklidili « do zahraničí.

Kam odjel? Na čem tam pracoval? A na které tajné pracoviště se pak vrátil v tehdejším Československu?

Dosud nikdy nepublikovaná fakta a odhalení přináší kniha STUDNA – Jak to bylo doopravdy.

Už v úterý 9. července na stáncích. Jen za 39 korun!

naidka ( 7. července 2013 17:07 )

Ještěže do toho nezapletli KGB, CIA a Mosad.

zlymikes ( 7. července 2013 08:52 )

Jak jinak,tenkrát StB,dnes nějaký spolek Nagyové

itartas ( 7. července 2013 07:46 )

Všechno je možné, stejné to je i dnes!

Zobrazit celou diskusi