Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Policie dopadla kokainového krále: Hlavu kalábrijské mafie chytili v Kolumbii

Hlava kalábrijské mafie Roberto Pannunzi byl na útěku od roku 2010
Hlava kalábrijské mafie Roberto Pannunzi byl na útěku od roku 2010  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
6. července 2013
18:06

Kolumbijská policie zatkla údajnou hlavu kalábrijské mafie Roberta Pannunziho, který je označován za nejhledanějšího obchodníka s drogami v Evropě.Na útěku byl od roku 2010, kdy se vypařil z nemocnice v Římě.

Podle dnešního zpravodajství BBC byl Pannunzi zadržen v pátek v nákupním středisku v kolumbijské metropoli Bogotě.

Italské úřady viní Pannunziho z toho, že zřídil transatlantickou pašeráckou linku pro převoz kokainu z Kolumbie do Itálie. Jako údajná hlava 'Ndranghety, mafie z Kalábrie, je podezřelý z toho, že díky němu se dařilo pašerákům dovážet do Evropy až dvě tuny kolumbijského kokainu měsíčně.

K Pannunziho zatčení kolumbijským úřadům pomohla aktivní spolupráce s protidrogovou centrálou ve Spojených státech.

"Pannunzi, známý jako italský Pablo Escóbar, byl nejhledanější osobou v zemi," uvedlo dnes kolumbijské ministerstvo obrany ve svém prohlášení. Odkázalo tak na nechvalně proslulého a velmi obávaného někdejšího šéfa medellínského kartelu Pabla Escóbara, který byl zastřelen koncem roku 1993.

Úřady upřesnily, že během zatčení předložil Pannunzi falešné kolumbijské doklady.

Kolumbijská policie Pannunziho již jednou zatkla v roce 1994 a poté ho vydala Itálii. Ta jej následně propustila na svobodu, když vypršela povolená doba pro jeho zadržování. Během ní se proti Pannunzimu nenašly dostatečné důkazy o nezákonné činnosti. V roce 2004 byl Pannunzi opět zatčen a následně odsouzen do vězení. V roce 2010 se mu ale podařilo za dramatických okolností utéci z kliniky, kde byl léčen pro údajnou srdeční slabost.

Podle italských orgánů je 'Ndrangheta nejnebezpečnější a nejbohatší zločineckou organizací v zemi a hravě překonává i sicilskou mafii.

itartas ( 6. července 2013 18:12 )

Nepovídejte, fakt v Kolumbii?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání