Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bolivijský prezident se vrátil do domoviny: Zadržovali ho kvůli Snowdenovi!

Autor: shp, ČTK - 
4. července 2013
08:06

Už je opět doma! Bolivijský prezident Evo Morales se vrátil do své vlasti poté, co mu cestu z Ruska překazilo podezření, že se na palubě jeho letadla skrývá Edward Snowden. Incident pobouřil země Latinské Ameriky a Bolívie si kvůli němu stěžuje u mezinárodních organizací.

Kvůli bývalému technikovi amerických tajných služeb Snowdenovi, jehož Spojené státy stíhají za vyzrazení odposlechového programu Prism, v úterý údajně zakázala bolivijskému vládnímu speciálu přelet Francie a rovněž Itálie a Portugalsko. Morales tak proti své vůli strávil úterní noc a středeční dopoledne ve Vídni.

Tohle si Bolívie nenechá líbit

Bolívie již oznámila, že podala proti jednání evropských zemí stížnost generálnímu tajemníkovi OSN a také vysokému komisaři OSN pro lidská práva. Bolivijský viceprezident Alvaro García prohlásil, že důvodem je porušení mezinárodního práva, porušení letového práva a ohrožení života prezidenta zákazem průletu nad některými evropskými zeměmi, což se neděje ani v době války.

Trable kvůli Snowdenovi

Morales před incidentem připustil, že Bolívie je ochotna uvažovat o tom, že Snowdenovi poskytne azyl. Snowden, který nadále zůstává v tranzitu na moskevském letišti Šeremeťjevo, požádal o azyl dvě desítky dalších zemí. Americký prezident Barack Obama varoval, že udělení azylu Snowdenovi by vedlo k vážným důsledkům.

V Egyptě svrhli prezidenta: Při nepokojích zemřelo 14 lidí!

Egyptský prezident Muhammad Mursí byl svržen! Střety mezi jeho odpůrci a zastánci si však v zemi zmítané nepokoji vyžádala nejméně 14 mrtvých. Desítky dalších lidí jsou zraněny.

ornellatlustoprdka ( 5. července 2013 02:50 )

Americký prezident Barack Obama varoval, že udělení azylu Snowdenovi by vedlo k vážným důsledkům. Překlad z fašounštiny do běžné řeči: Americký prezident Barack Obama varoval, že udělení azylu Snowdenovi by vedlo k HUMANITÁRNÍMU VYBOMBARDOVÁNÍ.

ivuska1 ( 4. července 2013 13:53 )

USA ( spolek nenazranych bohacu )si mysli , ze jsou bohove , ze si muzou rozhodovat o komkoliv a kdekoliv se jim zrovna hodi a chce !!!!!!! Uz ted se jich boji cela slavna EU ! Bolivijsky president byl v pravu !

ivuska1 ( 4. července 2013 13:48 )

dzelo- ABSOLUTNI SOUHLAS

ivuska1 ( 4. července 2013 13:47 )

sores - ABSOLUTNI SOUHLAS

ivuska1 ( 4. července 2013 13:45 )

Zobrazit celou diskusi